Boeren+op+Kampereiland+kunnen+investeren
Nieuws
© Ruud Ploeg

Boeren op Kampereiland kunnen investeren

'Er is geen sprake van een sterfhuisconstructie voor boerenbedrijven op Kampereiland.' Dat stelde Overijssels gedeputeerde Bert Boerman deze week tijdens een vergadering van de speciale Statencommissie omgevingsvisie en verordening. 'Boeren kunnen blijven investeren.'

Een aantal weken geleden kwam de kwestie Kampereiland ook al aan de orde tijdens een speciale hoorzitting over de nieuwe omgevingsvisie en verordening van provincie Overijssel. In de visie staat een passage dat boeren te maken krijgen met een lagere mate van waterveiligheid.

Terpen

Op de Kampereilanden staat een deel van de boerderijen op terpen. Dat geldt niet voor nieuwe gebouwen en de bedrijven die zich in de vorige eeuw in de polders hebben gevestigd. In die periode was de beleving bij zowel de boeren als de overheid niet zo dat er sprake was een groot waterveiligheidsrisico.

In 2012 brak de dijk bijna door, wat de bewoners en overheid wakker schudde. Het waterschap ging aan de slag met achterstallig dijkonderhoud. Bewoners kregen voor het eerst te horen dat ze in de toekomst rekening moesten houden met een lager waterveiligheidsniveau.

In de omgevingsvisie staat nu dat het gebied wettelijk buitendijksgebied is en dat het risico voor overstroming bij de bedrijven en bewoners ligt. Kapitaalintensieve investeringen worden geweerd.
'Een sterfhuisconstructie voor de Kampereilanden', zo zei voorzitter Antoon Kanis van afdeling West Overijssel van LTO Noord tijdens de hoorzitting. Hij wilde van de provincie meer duidelijkheid hierover.

Normering

Die kreeg hij deze week. Gedeputeerde Boerman zei dat de passage over kapitaalintensieve investeringen niet geldt voor de agrarische sector. De tekst in de omgevingsvisie wordt hierop verduidelijkt. Ook blijft de normering voor de waterveiligheid hetzelfde.
Het waterschap onderzoekt echter nog hoe daar in de toekomst aan kan worden voldaan. In de tussentijd zullen indien nodig beheersmaatregelen genomen worden. Met andere woorden: bij hoog water worden er zandzakken gelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer