Tweede Kamer ageert tegen afschaffing monumentenaftrek

De Tweede Kamer is uitermate kritisch over de afschaffing van de monumentenaftrek die ook duizenden boeren dupeert. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat alles nog eens op een rij zetten en komt deze week met een brief.

Tweede+Kamer+ageert+tegen+afschaffing+monumentenaftrek
© Koos van der Spek

De minister zal in de brief ingaan op de overgangsregelingen die ze in gedachten heeft, één voor het eerste jaar en één voor daarna, mogelijke wijzigingen daarop en de tot nu toe niet met de Kamer gedeelde analyse die ten grondslag ligt aan deze regelingen.

Vervolgens bespreken de portefeuillehouders van de verschillende partijen later deze week met elkaar hoe ze het debat willen vervolgen en wanneer. Vooral de oppositie onder leiding van Peter Omtzigt (CDA) ageerde tegen het bezuinigingsvoorstel.

Negatief effect

LTO Nederland is tegen het kabinetsplan. 'Wij zijn ervan overtuigd dat afschaffing van de fiscale aftrek en de introductie van een beperkte vervangende subsidieregeling een negatief effect hebben op het onderhoud. Het onderhoud zal daardoor achteruitgaan en treft daarmee de cultuurhistorische waarde.'

'Op lange termijn leidt dit onherroepelijk tot verval, juist in gebieden waar krimp en leegstand op de loer liggen', schrijft LTO in een brief aan de Tweede Kamer. LTO wordt onder gesteund door de Federatie van Particulier Grondbezit.

Open einde

Bussemaker stelt dat het de enige regeling voor steun aan monumenten is met een 'open einde'. Omdat de rijksmonumenten onder het departement van Cultuur vallen, drukken de kosten op haar begroting.

Het stoort Bussemaker ook dat via belastingaftrek hetzelfde type onderhoud verschillend wordt gesubsidieerd. Afhankelijk van het inkomen van de monumenteneigenaar loopt het fiscale voordeel uiteen van 36,5 tot 52 procent.

Ten slotte zou de fiscale regeling gevoelig zijn voor fouten en onbedoeld gebruik. Sommige onderhoudsuitgaven hebben weinig of geen relatie met het behoud van monumentale waarden, aldus de bewindsvrouw. 'Er gaat te veel geld naar verbouwingen die niet echt nodig zijn', meent ze.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer