Monumentenaftrek blijft ook volgend jaar overeind

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat de aftrek voor monumenten, die ook duizenden boeren dupeert, volgend jaar toch niet schrappen.

Monumentenaftrek+blijft+ook+volgend+jaar+overeind
© Koos van der Spek

De bewindsvrouw komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SP vonden het plan te onduidelijk en niet goed onderbouwd. Ook de coalitiepartijen hadden veel vragen.

Wel moet zij hiervoor nog 25 miljoen euro op haar begroting zien te vinden. Dat bedrag kan nog oplopen, omdat zij vreest dat eigenaren van monumentenpanden nu versneld werkzaamheden gaan uitvoeren.

Protest

Onder meer LTO Nederland, Agrarisch Erfgoed Nederland en de Federatie van Particulier Grondbezit (FPG) hebben flink geageerd tegen het afschaffen van de aftrek. Zij vrezen dat op lange termijn dit tot verval leidt, juist in gebieden waar krimp en leegstand op de loer liggen.

Ook stellen zij dat afschaffing van de fiscale aftrek en de introductie een negatief effect hebben op het onderhoud van onder meer monumentale boerderijen. Het onderhoud zal daardoor achteruitgaan en treft daarmee de cultuurhistorische waarde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer