Verduurzamingsregeling+intensieve+veehouderij+gewild
Nieuws
© Huisman Media

Verduurzamingsregeling intensieve veehouderij gewild

Ruim vijftig intensieve veehouders hebben zich gemeld voor de verduurzamingsregeling van de sector in Groningen. Hiermee is het budget van 2 miljoen euro dat provincie Groningen ervoor uittrok overschreden.

LTO Noord-bestuurder Alma den Hertog spreekt met 56 aanvragen van een succes. LTO Noord wil zo snel mogelijk met de provincie in gesprek over verruiming van de regeling. 'Het is een heel positief signaal naar de provincie toe. De sector wil verduurzamen. Wij willen dat de provincie dit blijft ondersteunen', geeft Den Hertog aan.

De regeling stelde LTO Noord samen met de provincie op. Boeren die willen investeren in een warmtewisselaar of groomborstels krijgen maximaal twee punten. Varkensvriendelijke vloeren en buitenlopen voor leghennen, vleeskuikens en varkens scoren het hoogst aantal punten, maximaal zes.

Overtekend

Omdat de regeling is overtekend, betekent dit dat boeren met de laagste punten (maximaal 2) buiten de boot vallen, geeft Nynke de Jong van de provincie desgevraagd aan. LTO Noord vindt dat ook naar mogelijkheden moet worden gekeken om projecten met lagere aantallen punten te belonen.

Die mening is lid van de werkgroep en intensieve veehouder Marijke Folkers uit Veendam ook toegedaan. 'De puntentelling is de grootste manco in de regeling.' Volgens Folkers heeft de sector met zoveel aanmeldingen geen beter signaal naar de provincie Groningen kunnen we niet geven. 'We willen allemaal erg graag verduurzamen. Er is echter weinig ruimte in de concepten, omdat de markt daar niet heel veel naar vraagt.'

Verbieden

De regeling kwam tot stand na een motie van het CDA en de ChristenUnie in Provinciale Staten. De provincie Groningen wil per 1 januari 2019 nieuwvestiging en uitbreiding van de intensieve veehouderij verbieden.

.LTO Noord is bezig met een onderzoek naar de verduurzaming in de intensieve veehouderijsector om dit verbod van de baan te krijgen. Tot nu toe hebben nog maar negen van de 150 boeren de enquête ingevuld, stelt Folkers. 'Het is heel belangrijk om te laten zien dat wij in Groningen meer verduurzamen dan in de rest van Nederland. Maar dat belang is nog niet bij iedere intensieve veehouder helder.'

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer