Wie volgt de Turk en de Pool op in tuinbouw?

Onze groenten, fruit en bloemen worden voor driekwart geoogst door Polen. Maar Poolse hulptroepen zeggen steeds vaker 'nie!' (=nee). Een grote uitdaging voor de tuinbouw.

Wie+volgt+de+Turk+en+de+Pool+op+in+tuinbouw%3F
© Ruud Ploeg

Hollandse handen verrichtten tot in de jaren zestig de oogst in de tuinbouw. Daaraan kwam goeddeels een einde, toen onze economie werk in overvloed bood dat aantrekkelijker was.

Hulptroepen uit Spanje, Marokko en Turkije namen het werk over. In de jaren negentig gevolgd door de Polen, zeker na de toetreding tot de EU in 2004. Driekwart van de arbeid in de tuinbouw wordt nu door Polen verricht.

Maar de belangstelling van Polen om hier te werken neemt af. Belangrijkste oorzaak is de opleving van de Oost-Europese economie en welvaartsgroei. Voor Poolse arbeidsmigranten is steeds vaker ook goed werk dicht bij huis te vinden.

Het einde per 1 juli 2017 van de cafetariaregeling – de fiscale uitruil van overuren met kosten voor levensonderhoud, huisvesting en vervoer – betekent een nieuwe tegenslag. Werkgevers, maar ook arbeidsmigranten, houden minder over.

Na het wegblijven van de Hollandse huisvrouw en migranten uit het Middellandse Zeegebied wacht de tuinbouw mogelijk een nieuwe aardverschuiving. De Pool blijft thuis. Wat nu?

Nederlandse werklozen willen al decennia geen structurele bijdrage leveren. Voor massale inzet van robots is het te vroeg. De oog-handcoördinatie van de mens is nog ongeëvenaard.

Mogelijkerwijs zijn het Roemenen en Hongaren die het werk overnemen. Hoe het ook zij, agrarische werkgevers zullen hun blikveld moeten verbreden nu Nederland voor de Poolse arbeidsmigrant minder aantrekkelijk wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer