%E2%80%A6en+de+boer+vertrouwt+de+politiek+ook+niet+meer
Commentaar
© Ruud Ploeg

…en de boer vertrouwt de politiek ook niet meer

Boeren en tuinders zijn teleurgesteld in de politiek. Politici krijgen van agrarische kiezers een dikke onvoldoende.

Op het commentaar van vorige week 'Politiek vertrouwt melkveehouderij niet meer' reageerden tientallen boeren. In dat stuk werd de wettelijke borging van weidegang aan de kaak gesteld. Een politieke meerderheid heeft onvoldoende vertrouwen dat de melkveehouderij de belofte houdt van 80 procent weidegang in 2020.

Omgekeerd is het minstens zo droevig gesteld. In het verkiezingsonderzoek van Nieuwe Oogst en AgriDirect staat die vertrouwensvraag centraal. We peilden de stemming van agrarisch Nederland. Die blijkt sceptisch. Bij 65 procent van de boerenkiezers keldert het vertrouwen in de politiek.

De politiek krijgt als rapportcijfer een 5,0. De coalitie van VVD en PvdA zakt van 62 fictieve agrarische zetels naar 39 zetels. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) blijkt in historisch perspectief zeer impopulair. Hij krijgt het rapportcijfer 3,6. Alleen Laurens Jan Brinkhorst – minister in de periode van de MKZ-crisis – kreeg minder applaus.

Alleen bij het CDA en de SGP zijn de landbouwparagraaf en de landbouwpersonen bepalend voor de stem. Boeren en tuinders die op andere partijen stemmen, doen dat nauwelijks vanwege het agrarische belang.

Als politiek Den Haag de boerenstand niet vertrouwt en alles dichttimmert met regels en agrariërs omgekeerd tabak hebben van hun beleidsmakers, dan is er wel wat aan de hand.

Een nieuwe regeringsploeg zal met meer oog voor het belang van voedselproducenten aan de slag moeten. Met meer vertrouwen, minder wantrouwen en oog voor de oplossingen die boeren en tuinders bieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer