Overheid grijpt in bij te eenzijdige fokkerij

Het te veel fokken op productie, met daarbij onvoldoende aandacht voor bijwerkingen rond diergezondheid en dierenwelzijn is 'zeer onwenselijk', vindt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Overheid+grijpt+in+bij+te+eenzijdige+fokkerij
© Peter Smit

Dat verdient volgens hem aandacht van de veesector. Is dit onvoldoende, dan grijpt de overheid in. Dat stelt Van Dam in antwoorden op kamervragen van Marianne Thieme (PvdD). Zij zegt dat de veehouderij dieren extreem doorfokt met vooral een hogere productie als doel.

Het zou Van Dam echter verbazen dat de veehouderij qua fokkerij een dergelijke koers vaart. 'Gelet op de veranderende publieke opinie en de wijzigingen in de vraag van consument en retail, zou een dergelijke richting mij verbazen, omdat die contrair is aan de beweging van markt en maatschappij', schrijft hij in de brief.

Duurzame Zuivelketen

Zo is in de melkveehouderij steeds meer aandacht voor de balans tussen melkgift en het algemene welzijn van het dier. Via initiatieven als de Duurzame Zuivelketen wordt in onderzoeken en de praktijk gewerkt aan het verminderen en voorkomen van welzijnsproblemen.

Volgens Van Dam is de tendens om in fokprogramma's, naast inzet op hoge productie, ook in te zetten op verbetering van (uier-)gezondheid en verbetering van het beenwerk. De sector is mede gericht op meer duurzaamheid en langere levensduur.

'Het is ook in het belang van de veehouder dat productieverhoging niet leidt tot onaanvaardbare problemen zoals uierontsteking, klauwgezondheid of verminderde vruchtbaarheid. Monitoringsgegevens laten zien dat de levensduur van koeien toeneemt. Het celgetal daalt, terwijl het antibioticagebruik in de afgelopen jaren ook fors, met meer dan 20 procent, is afgenomen.'

Concrete stappen

Van Dam verwacht verder dat betrokken partijen in de keten concrete stappen nemen om eventuele problemen tegen te gaan en het dierenwelzijn te verbeteren. 'Zij zijn daarvoor primair verantwoordelijk. Mocht dat onvoldoende resultaat opleveren of mocht sprake zijn van nieuwe ongewenste ontwikkelingen, ligt scherpere overheidsinterventie in de rede', besluit hij de kamerbrief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer