Veel schade bij rattenproef Lelystad

Stopzetten van de muskusrattenbestrijding in Lelystad-West leidde de afgelopen drie jaar weliswaar tot veel meer schade, maar de waterveiligheid kwam niet in het gedrang. Daarnaast is het aantal meldingen van gesignaleerde muskusratten en schade door muskusratten sterk toegenomen.

Dat zijn de voorlopige conclusies uit een veldproef in het werkgebied van waterschap Zuiderzeeland in het buitengebied van Lelystad. Gezocht wordt naar methoden om de bestrijding van overlast door muskusratten effectiever en efficiënter te maken zonder dat het dierenwelzijn er onder lijdt.

Bestrijding

Als de bestrijding van de muskusratten stopt, neemt de populatie muskusratten flink toe, en daarmee ook de schade. Die kan zich voordoen tot zes jaar na het onderzoek. Die schade wordt ook dan nog hersteld. Vanaf 20 maart wordt het populatiebeheer weer hervat. Wanneer de populatie muskusratten ongemoeid wordt gelaten, kan één paartje in vijf jaar tijd tot 20.000 nakomelingen krijgen.

In het gebied werden een kleine duizend schades vastgesteld. Ruim tweehonderd meldingen daarvan kwamen van bewoners en passanten. Juist de meldingen zijn volgens het waterschap waardevol om de aanpak efficiënter te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer