Aardappelbedrijven+ZAP+en+Semagri+samen+verder
Nieuws
© John Oud

Aardappelbedrijven ZAP en Semagri samen verder

Pootgoed- en zaaizaadcoöperatie Royal ZAP neemt pootgoedbedrijf Semagri Holland over. Beide bedrijven blijven voorlopig wel actief onder hun eigen naam.

Op een ledenvergadering eerder deze week gaven de leden van Royal ZAP hun fiat aan de overname. De leden en telers van Royal ZAP verbouwen 900 hectare pootaardappelen en daarnaast 350 hectare zaaigranen voornamelijk in de Kop van Noord-Holland. De telers van Semagri, met Lelystad als hoofdvestiging, telen 400 hectare pootgoed verspreid in heel Nederland.

Semagri is met name sterk in het zetmeelsegment en heeft ook de licentie van het vroege consumptieras Anais. In een persverklaring stelt Royal ZAP dat door de overname de coöperatie haar afnemers een gevarieerder aanbod kan doen. Voor de telers van beide bedrijven verandert er niets. Wel kunnen ze eventueel in hun teeltplan meer variatie aanbrengen.

Extra lucht op werkvloer

Royal ZAP neemt ook het personeel over van Semagri. Volgens directeur Gerard de Geus van ZAP geeft dat extra lucht op de werkvloer. 'Door de teams samen te voegen, komt er meer tijd voor uitbouw van andere activiteiten. Ook kunnen we de werkzaamheden van de buitendienst beter invullen', aldus De Geus.

In een reactie zegt directeur Lammert Buwalda van Semagri blij te zijn dat hij zijn sterke rassen, telers, afnemers en personeel bij een betrouwbaar bedrijf kan onderbrengen. Zelf gaat hij het vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wat rustiger aan doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  15 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer