Gelderland+ziet+kansen+agrobedrijven+in+Vietnam
Nieuws
© Provincie Gelderland

Gelderland ziet kansen agrobedrijven in Vietnam

Provincie Gelderland ziet mogelijkheden voor het Gelderse agrobedrijven om actief te worden in de Vietnamese provincie Vinh Long.

De onlangs getekende Memorandum of Understanding tussen beide regionale overheden moet de weg banen voor export en investeringen. Vanuit Vietnam is er vooral behoefte aan kennis om de agrarische productie in de regio te verhogen.

Veevoerconcern De Heus uit Ede is aanjager van de relatie tussen beide regio's. De Heus heeft twee vestigingen in Vinh Long en ziet kansen voor andere Gelderse agrobedrijven. In communistische landen zoals Vietnam zijn overheidsrelaties van groot belang om de weg te banen voor buitenlandse investeerders.

Afspraken

Provincie Gelderland heeft in verschillende landen afspraken gemaakt met regionale overheden. De focuslanden zijn Duitsland en China. Ook zijn recent contacten gelegd met een regio in Noord-Frankrijk. Vietnam is daar nu bijgekomen. '

De Heus vroeg ons om een relatie aan te gaan met de provincie Vinh Long', zegt beleidsadviseur Internationalisering Marieke Dijkstra. 'Omdat Vinh Long zich sterk ontwikkelt naar een moderne landbouw, en daarom veel kansen biedt voor ons bedrijfsleven om zaken te doen, hebben we daar positief op gereageerd.'

Innovatie

Groei van de Nederlandse agrobedrijven moet vooral in het buitenland worden gerealiseerd, vindt Dijkstra. Buitenlandse activiteiten leiden in haar ogen tot innovatie en bedrijfsontwikkeling. 'Waar mogelijk proberen wij door het aangaan van banden met regionale overheden ruimte te scheppen voor Gelderse investeringen. Dat heeft succes in Duitsland en China. Waar zich kansen voordoen, springen wij in. Vietnam is daarvan een voorbeeld.'

Vinh Long is een agrarische provincie in de vruchtbare Mekong Delta. De landbouwbedrijven zijn tamelijk extensief met relatief lage producties per dier en hectare. De provinciale overheid wil de sector moderniseren. Kennisontwikkeling is daarvoor cruciaal, zegt Dijkstra. 'De provincie heeft nauwe banden met Wageningen UR en Food Valley in Nederland. De eind 2016 getekende overeenkomst met de provincie Vinh Long kan een aanzet zijn voor deze partijen om daar nieuwe contacten te leggen. En daar kan het agrobedrijfsleven weer van profiteren.' Of dat daadwerkelijk gebeurt, is volgens Dijkstra afhankelijk van de inzet van kennisinstellingen en bedrijven. 'Wij nemen hen niet bij de hand.'

China

Provincie Gelderland heeft een langjarige relatie met drie provincies in China. Bijna elk jaar gaat wel een handelsdelegatie uit Gelderland op missie naar deze provincies. Andersom komen regelmatig delegaties uit de Chinese provincies naar Gelderland. Food Valley heeft inmiddels een eigen vestiging in Fujian, een van de drie provincies. Mede door de Gelders-Chinese samenwerking hebben enkele agrobedrijven inmiddels vaste voet aan de grond in China.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer