Vietnam%3A+kansen+Nederlandse+agribusiness
Nieuws
© nieuwe oogst

Vietnam: kansen Nederlandse agribusiness

Vietnam opende vorig jaar de grens voor Nederlandse appels, peren en begoniastekken. Het land, met een economische groei van bijna 6,7 procent, heeft de Nederlandse agrarische sector nog veel meer te bieden, zegt landbouwraad Arie Veldhuizen.

Vietnam groeit snel qua inwoners en economie. Er ontstaat behoefte aan meer en veilig voedsel. Er ligt dus een grote markt voor exporterend agrarisch Nederland.

'Ons landbouwteam probeert barrières te slechten, zodat Nederlandse ondernemers toegang krijgen tot de markt. Eind vorig jaar opende Vietnam de markt voor Nederlandse appels, peren en begoniastekken', aldus landbouw raad Arie Veldhuizen tegen Nieuwe Oogst.

Drie pijlers

De samenwerking tussen Nederland en Vietnam op landbouwgebied kent drie pijlers. De eerste is de directe markttoegang, de tweede het delen van kennis en informatie.

'In ruil voor markttoegang wil Vietnam namelijk de beschikking krijgen over technologische en logistieke kennis van ons', aldus Veldhuizen.
Een derde pijler ligt op het gebied van duurzaam en klimaatbestendig ondernemen.

Succesvol

Bedrijven als Rijk Zwaan, FrieslandCampina en De Heus zijn al succesvol in Vietnam. Agriterra opende er onlangs een kantoor. Daarnaast zijn er initiatieven die Nederlandse kennis en technologie in Vietnam introduceren.

Holland Pig

Bijzonder is ook het Holland Pig-project waarin de GD en de NVWA, in samenwerking met de Nederlandse en Vietnamese overheid, de varkenssector helpen ontwikkelen op het gebied van voeding, gezondheid, fokkerij en stalinrichting.

• Klik voor complete artikel op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer