Europa wil botervet in plaats van palmolie

Een voorstel van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) om palmolie in producten zoals ijs en cake te vervangen door botervet, heeft brede steun in Brussel gekregen.

Haar oproep is dinsdag aangenomen in de Europarlementscommissie voor Landbouw. De commissie vindt dat vele regenwouden verdwijnen voor productie van palmolie.

'Een belangrijke steun in de rug voor onze melkveehouders. Dit is bovendien positief voor de duurzaamheidsdoelen,' reageert Schreijer-Pierik.

Milieu

Ze deed het voorstel samen met haar Duitse, Spaanse, Portugese en Franse collega's uit de Europese Volkspartij (EVP). 'Palmolie wordt massaal geïmporteerd uit tropische landen. De productie schaadt daar vaak het milieu.'

De CDA-Europarlementariër wijst erop dat extra gebruik van botervet de Europese melkveehouders helpt. 'Na een lange periode met lage melkprijzen zou het goed zijn wanneer we de consumptie van botervet stimuleren. De verwaarding van dergelijke producten is van groot belang voor zowel producent als consument.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer