Apparaat registreert wanneer koe buiten loopt

De Duurzame Zuivelketen heeft drie meetsystemen toegelaten die melkveehouders kunnen gebruiken om hun weidegang per koe digitaal te registreren.

De meetsystemen van fabrikanten GEA, VSM en Het Internet Huis zijn op de witte lijst hiervoor geplaatst.

Met deze drie systemen kan een melkveehouder op een nieuwe manier aantonen dat zijn koeien voldoende worden geweid. De apparaten registreren namelijk automatisch wanneer en hoe lang koeien in de wei zijn.

Weiden in dagdelen

De laatste jaren zijn er nieuwe beweidingsvormen ontwikkeld. Naast het hele koppel in de wei, wordt ook steeds vaker in koppels op verschillende dagdelen geweid. Ook vrij koeverkeer (bijvoorbeeld bij robotmelken) wordt meer en meer toegepast.

Om weidegang verder te bevorderen wil de Duurzame Zuivelketen het voor melkveehouders, die nieuwe vormen van beweiding toepassen, makkelijker maken weidegang aan te tonen. Dit kan dus met de drie meetsystemen.

Antenne

Het systeem van GEA registreert weidegang door middel van een weideselectie of doorloopantenne bij de in- en uitgang van de stal. De koeien worden herkend aan een responder die om de hals of voorpoot is bevestigd. Het systeem van VSM werkt met een antenne, die kijkt of de koe nog in de stal is. Dit combineert VSM met detectielussen die koeien registreren die over het kavelpad naar en vanuit de wei lopen. Voor de herkenning worden de dieren uitgerust met een pootband.

Het systeem van Het Internet Huis werkt met bluetooth tags om de hals of de poot van de koe. Door antennes langs het kavelpad registreert het systeem de koeien die naar en vanuit de wei lopen.

Betrouwbaar

Ook andere bedrijven ontwikkelen systemen om het digitaal registreren van weidegang mogelijk te maken. Voor de toelating van de systemen beoordeelt de Duurzame Zuivelketen of de systemen robuust, betrouwbaar en bruikbaar zijn op melkveebedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer