Boerenkaas op lijst immaterieel erfgoed

De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is uitgebreid met het ambacht van Boerenkaas maken. Dit maakt Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, donderdag bekend.

De boerenkaasmakers hebben zich hiermee met succes verenigd om hun traditie op de Inventaris Immaterieel Erfgoed te krijgen. Bij boerenkaas gaat het volgens het Kenniscentrum om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar.

'Met de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid wordt een goede stap gezet in het eigentijds en levend houden van het boerenkaas maken.'

Rijsttafel

De inventaris vloeit voort uit het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert in opdracht van het Ministerie van OCW het verdrag in Nederland uit.

Op de lijst staan inmiddels 121 tradities, waaronder schaatsen op natuurijs, het zomercarnaval in Rotterdam en de Indische rijsttafel. Tegelijk met de boerenkaasmakers kreeg ook de uit 1729 stammende Goededoelenloterij een vermelding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer