POR op oneigenlijke gronden beëindigd

De Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR) wordt op oneigenlijke gronden beëindigd. Tot die conclusie komt Franca Damen, advocaat Agri& Food bij advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals.

POR+op+oneigenlijke+gronden+be%C3%ABindigd
© Huisman Media

In zijn brief van 3 februari 2017 schrijft staatssecretaris Martijn van Dam dat hij de POR-regeling die geldig is tot 31 december 2017 daarna niet verlengt. Naar aanleiding daarvan dook Damen in de achtergronden en de toelichting op de POR-regeling.

Die studie brengt haar tot een aantal constateringen. Allereerst blijkt dat bij het vaststellen van het maximum aantal varkenseenheden en pluimvee-eenheden waarvoor op basis van de POR-regeling ontheffing kon worden verleend, al rekening gehouden is met de sectorale fosfaatproductieplafonds.

Onder fosfaatplafond

Verder stelt Damen vast dat de fosfaatproductie van de varkenshouderij in 2016 daalde in 2016 naar 39,1 miljoen kilo, waardoor de productie onder het sectorale fosfaatproductieplafond (39,7 miljoen kilo) blijft. Ook de fosfaatproductie van de pluimveehouderij (plafond 27,4 miljoen kilo) is in 2016 gedaald ten opzichte van 2015.

Aanvullende maatregelen om de fosfaatproductie van de varkenshouderij onder het plafond te brengen en te houden – zoals staatssecretaris Van Dam vermeld in de brief van 8 september 2016 – zijn daarom niet nodig, schrijft Damen in haar blog van 13 februari.

Voor de muziek uit

Bovendien, schrijft Damen, gaf Van Dam in deze brief aan dat op 1 juli 2017 beoordeeld zou worden of aanvullende maatregelen – waarbij als alternatief het niet verlengen van ontheffingen in het kader van de POR-regeling is genoemd – nodig zijn.

'Het op 3 februari 2017 besluiten tot beëindiging van de POR-regeling is daarom niet alleen onnodig, maar ook voorbarig', schrijft Damen. Tot slot stelt Damen dat de (duur van de ontheffing op grond van de) POR-regeling is gekoppeld aan het stelsel van dierrechten dat tot 1 januari 2018 wordt gehandhaafd.

Oneigenlijk

Damen: 'Het al dan niet voortzetten van het stelsel wordt gebaseerd op de evaluatie van de Meststoffenwet 2016. Deze is dus – voor zover mij bekend – nog niet afgerond.' De constateringen van Damen leiden tot de conclusie dat staatssecretaris Van Dam de POR-regeling nu op oneigenlijke gronden beëindigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer