%27Als+het+sentiment+is+dat+er+iets+mis+is%2C+dan+ligt+de+bal+bij+ons%27
Achtergrond
© Marnix Schmidt

'Als het sentiment is dat er iets mis is, dan ligt de bal bij ons'

Nieuwe Oogst duikt in de wereld van jonge Nederlandse boeren en tuinders. Wat drijft hen en waar zetten ze zich voor in? Hoe kijken zij naar de toekomst? In deze aflevering van Jonge Helden Marije Klever (30), melkveehoudster in De Meern. Dol op koeien en in verbinding met de maatschappij.

Als de mais hoog staat, is het Boerendoolhof van Marije Klever vanaf de A12 bij De Meern goed te zien. Toch trekt ze niet veel bezoekers 'van de snelweg'. 'Het zijn vooral gezinnen uit de Vinex-wijken van Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Utrecht die hier langskomen.'

Het doolhof past in haar bedrijfsfilosofie. 'Naast een mooie bijvangst kunnen mensen zo kennismaken met de boerderij. In het doolhof zijn dan ook allerlei vragen en opdrachten over de boerderij te vinden en bij de entree zet ik altijd enkele kalveren. Door het contact leer je ook de wensen van de consument kennen. Ik zie het als een vorm van interactie met je omgeving. Dat is de gedachte erachter.'

Geldt dat ook voor je melktap en eierautomaat?

'Als je ziet hoeveel meer bronnen je in het bedrijf hebt dan alleen melk, zijn er meer manieren om geld te verdienen. Ik zie het als een bijvangst en niet als het hoofddoel. Ik heb veel plezier in het contact met mensen, maar het melkveebedrijf blijft de basis. Mijn hart ligt bij de koeien.'

Daar zet je ook op in?

'Jazeker, ik heb het bedrijf op 1 januari van mijn ouders overgenomen en ga een nieuwe stal bouwen. Dat zijn forse stappen en investeringen. Maar de stal heeft nu prioriteit, want de huidige is echt te oud.

'Overigens laat ik de nieuwe stal zo bouwen dat die open is, zodat de koeien vanaf de provinciale weg goed te zien zijn. Ook worden de looplijnen zo ingepast om mensen te kunnen ontvangen. Daar is over nagedacht. Ik wil dat een plek in mijn bedrijfsvoering geven.'

Je hart ligt bij de koeien. Waarom?

'Het mooiste is een gezond koppel koeien in de wei. Hoe beter ik ze verzorg, hoe meer geld ik verdien en hoe meer plezier ik erin heb. Dat is win-win-win.

'Ik ben dan ook minder gefocust op hoge output. Ik heb een lage kostenstrategie, een bewuste keuze. Met de nieuwe stal kan ik straks 110 melkkoeien houden. Meer hoeft ook niet. Door optimalisatie en omzet wil ik het geld terugverdienen, niet door meer koeien te houden.'

Waarom ben je boer geworden?

'Ik kon wat anders gaan doen in combinatie met koeien. Maar ik vind het hartstikke mooi om te boeren. Het hebben van een eigen plek, het maken van een plan en vervolgens je bedrijf inrichten naar je eigen inzichten, passie en vermogen, trekt mij enorm.
'Wat ook een belangrijke drijfveer is, is dat de landbouw en boeren er echt toe doen. Iedereen heeft voedsel nodig. Het is een essentiële levensbehoefte. Het geeft mij veel voldoening daaraan bij te dragen.'

Mis je dat in de waardering van de boer?

'Wat nogal eens wordt onderschat, is de complexiteit van het systeem. Ik ben ervan overtuigd dat een kritische consument meer kan brengen dan een onverschillige consument. Die kritische consument maakt bijvoorbeeld bewuste keuzes in de supermarkt. Het is voor ons als sector de uitdaging die consument op de juiste manier bij ons te betrekken.'

Waarom heb je het Nuffield Scholarship gevolgd?

'Dat gaf me de kans om de wereld rond te reizen en me anderhalf jaar lang te verdiepen in het voedselsysteem in andere landen.
'Ook gaf het mij het inzicht dat je als individuele boer onderdeel kunt zijn van een verandering. Ik zou dan ook graag zien dat boeren het voortouw nemen in de richting waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Niet zozeer dat het voedselsysteem nu slecht is, maar er kunnen nog zaken worden verbeterd.'

Waar moet de landbouw dan naartoe?

'Mijn visie is dat we naar een robuuste, circulaire melkveehouderij moeten. Daarbij kun je nog wel verschillen hebben binnen bedrijven, zodat je ook diversiteit in type bedrijven krijgt.

'We zitten nu in een raar systeem. We hoeven nooit iets te doen aan promotie en de markt. De melk wordt toch wel opgehaald. Ik zie kansen om de markt meer te verbinden aan de boeren. Daarbij moet iedereen wel aan een bepaalde norm voldoen, want voor bepaalde productiemethoden zal geen markt meer zijn. Wij moeten als Nederlandse melkveehouders toegevoegde waarde op onze zuivel creëren, anders kunnen we de kosten niet dekken.'

Je hamert op verbinding met de maatschappij. Waarom?

'Als ondernemer ben je ook verantwoordelijk voor wat je doet. Ik vind het belangrijk dat ik mensen een goed en eerlijk antwoord kan geven, als ze op het bedrijf of in het doolhof zijn. En ik denk dat wij als boeren een goed verhaal hebben. We moeten dat verhaal alleen meer aan onze omgeving vertellen.

'Als het sentiment in de maatschappij is dat er iets mis is in de sector, dan ligt de bal bij ons. Dat beeld moeten we zelf veranderen. Daarom is het goed aan de eigen omgeving uit te leggen hoe het zit. Bijvoorbeeld door schoolklassen uit te nodigen.'

Je bent ook buiten het bedrijf actief. Waarom?

'Naast melkvee gebeurt er natuurlijk meer in de wereld. Daarom ben ik in de jongerenraad van FrieslandCampina gestapt en uiteindelijk ben ik in het jongerenbestuur gekomen. Op 1 april loopt mijn termijn af.

'We krijgen de ruimte om ons te ontplooien, dat is mooi. We geven gewenst en ongewenst advies aan het hoofdbestuur. Bij iedere raad is dan ook iemand van het bestuur aanwezig. We hebben weliswaar geen stemrecht, maar de jongeren hebben wel een belangrijke plek bij FrieslandCampina. Er wordt serieus naar ons geluisterd. We hebben zeker invloed.'

Wil je zelf nog verder carrière maken?

'Nou, ik heb net de overname gehad en ga nu de nieuwe stal bouwen. Daarna zie ik het wel. De nieuwe stal biedt ruimte in mijn bedrijfsvoering. Daar kan ik verder op bouwen. Maar ik zie mezelf in de toekomst nog wel iets op sectorniveau doen. Wat, dat weet ik nog niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer