Veldleeuwerik gaat uienvlieg in Noordoosten monitoren

Door de uitbreiding van de teelt van uien in Noordoost-Nederland steekt in het gebied zo hier en daar de uienvlieg de kop op. Telers van Veldleeuwerik gaan de ontwikkeling monitoren.

Veldleeuwerik+gaat+uienvlieg+in+Noordoosten+monitoren
© Veldleeuwerik

Op de zand- en dalgronden in Noordoost-Nederland nemen akkerbouwers de laatste jaren steeds vaker uien in het bouwplan op. Uit de praktijk blijkt inmiddels dat op deze gronden goede opbrengsten zijn te halen en dat de kwaliteit van de uien goed is.

In 2016 stond er in het gebied circa 1.000 hectare uien, terwijl het gewas hier tien jaar geleden nauwelijks werd geteeld. De animo voor deze teelt groeit nog steeds en de verwachting is dan ook dat het areaal dit jaar verder zal toenemen. Door het steeds grotere areaal krijgen akkerbouwers zo hier en daar te maken met de uienvlieg.

Initiatief

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' is daarom door een aantal telers van Veldleeuwerik in het gebied het initiatief genomen om de ontwikkeling van de uienvlieg in Noordoost-Nederland te gaan monitoren. Voor een goede monitoring worden ook niet-Veldleeuweriktelers ingeschakeld.

Op dit moment wordt samen met HLB/Groene Vlieg gewerkt aan een plan om dit jaar in het hele gebied vallen uit te zetten en zo de mate van besmetting van de uienpercelen door het seizoen heen te volgen. Overigens heeft Groene Vlieg vorig jaar al op relatief beperkte schaal een monitoring uitgevoerd.

Het uiteindelijke doel is om vanaf 2018 de uienvlieg in het hele gebied gericht met de steriele mannetjestechniek te bestrijden en een uienteelt in Noordoost-Nederland zonder het gebruik van insecticidecoating.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer