Melkveehouder+plant+eigen+productiebos
Nieuws
© pixabay

Melkveehouder plant eigen productiebos

Een bos, waarbij het hout wordt gebruikt voor houtsnippers in de compoststal. Henk Hoefnagel uit Beneden-Leeuwen heeft hiervoor vijf hectare productiebos gepacht.

Door de snippers lokaal in zijn eigen klimaatbos te telen wil Henk Hoefnagel zelfvoorzienend worden, zodat hij geen houtsnippers meer van derden hoeft aan te kopen. Dit scheelt bovendien transport van houtsnippers over lange afstanden.

In dit bos komen snelgroeiende boomsoorten als els, wilg en populier. Deze groeien ook goed op natte grond, terwijl de snippers van deze bomen goed als stalstrooisel kunnen dienen.

Stalstrooisel

De bomen worden elke 2 tot 8 jaar afgezet. Na het afzetten kunnen de bomen vanuit de stobbe weer nieuwe stammen vormen. Dit is een moderne vorm van hakhout- of griendbeheer.

De snippers worden gebruikt als stalstrooisel in de compoststal van de Henricus Hoeve. De compost uit de stal levert vervolgens extra organische stof aan de gras- en akkerlanden van het bedrijf, waarmee extra koolstof wordt vastgelegd in de bodem.

Voor de uitvoering en inrichting nam hij Probos en CLM in de arm, terwijl de provincie Gelderland het plan ondersteunt met een financiële bijdrage.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer