Nog geen stalkeuring slachtvee

Vooralsnog is er nog geen stalkeuring mogelijk voor slachtrunderen en slachtvarkens. Dit omdat de dieren tussen de keuring en het transport niet transportwaardig kunnen geraken. Daarnaast ontbreekt voor deze diersoorten op dit moment een individuele en scanbare herkenningsmethodiek.

Nog+geen+stalkeuring+slachtvee
© LTO Noord

Dat antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op Kamervragen van Helma Lodders (VVD). De stalkeuring geschiedt in de 24 uur voor het transport. Daarbij moeten de dieren individueel zijn gemerkt. Dit merk moet ook gescand worden. Dat is momenteel niet altijd het geval. De varkenshouderij werkt aan een generieke invoering van individuele herkenning.

Daarom is voor een aantal diersoorten geen stalkeuring mogelijk. Een klepkeuring, bij het laden, kan wel. Voor biggen (met uitzondering van slachtbiggen), fokvarkens of slachtvarkens die wel individueel gemerkt zijn, kan stalkeuring worden aangevraagd.

Risico

Op dit moment bestaat het risico dat dieren tussen het moment van de stalkeuring en de daadwerkelijke export niet transportwaardig worden. Daarbij gaat het met name om slachtkoeien, slachtbiggen en slachtzeugen.

Ook jonge nuchtere kalveren, jonger dan twee maanden, worden bij het opladen aan de klep van de vrachtwagen gekeurd vanwege de risico's ten aanzien van dierenwelzijn, zoals mogelijkheden om te drinken, aldus Van Dam.

Stress

Omdat deze klepkeuring duurder en stressverhogend kan werken bij het laden, pleit Lodders voor het versneld invoeren van de stalkeuring. Van Dam wil echter de garantie dat de goedgekeurde dieren ook daadwerkelijk dezelfde zijn als die worden geëxporteerd.

De staatssecretaris daagt de sector uit om met een systeem te komen, waarmee dit is geborgd. Pas dan staat hij de stalkeuring weer toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer