Alkmaarse regio laat licht schijnen over buitengebied

Belanghebbenden in het buitengebied van Alkmaar hebben woensdag hun ruimtelijke omgeving tegen het licht gehouden. Die is heel divers, luidde een van de conclusies.

Alkmaarse+regio+laat+licht+schijnen+over+buitengebied
© Mike Schellart

Een behoorlijke open deur, vindt afdelingsvoorzitter Marianne Barendregt van LTO Noord Land van Leeghwater, die in De Vest in Alkmaar aanwezig was om de landbouw op te kaart te zetten, dan wel te houden. De bijeenkomst was een initiatief van de zeven gemeenten in de Alkmaarse regio.

Afzonderlijk schrijven de gemeenten hun eigen omgevingsbeleid, maar het idee is dat die visies aan effectiviteit en waarde winnen, als ook over de eigen gemeentegrenzen heen wordt gekeken.

Lovenswaardig

Een lovenswaardig streven, vindt Barendregt, die sowieso positief gestemd is dat er oor is voor de stem van de grootste gebruiker van die omgeving: de landbouw.

Wel is ze kritisch over de 'onsamenhangende opzet' van die eerste verkenning. 'De opkomst was bijzonder mager, maar dat was misschien ook wel te wijten aan de summiere voorinformatie.

Goede bedoelingen

'Zodoende bleef de bijeenkomst toch wat steken in goede bedoelingen,' vervolgt Barendregt, die vindt dat moet worden gewaakt voor de onnodige introductie van een nieuwe bestuurlijke tussenlaag tussen provincie en gemeenten.

'Binnenkort zitten we weer bij het gemeentebestuur van Alkmaar om tafel om verder te praten over de omgevingsvisie. Inzichten die we in De Vest hebben opgedaan, kunnen daar misschien ook nog worden besproken.'

Stedenbouwkundige

Het proces wordt begeleid door stedenbouwkundig bureau Urhahn, dat is gevraagd om een omgevingsbeeld op te stellen. 'Dat interpreteren wij als een integraal afwegingskader, een document dat de verschillende gemeenten en alle beleidsvelden bindt', zo staat op de site van het bureau te lezen.

Urhahn ziet ook kansen om middels het omgevingsbeeld een gezamenlijke ambitie voor de regio neer te zetten, 'en zich daarmee te positioneren ten opzichte van de MRA (Metropool Regio Amsterdam), de Zaancorridor en de Greenport Noord Holland Noord.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer