Geitenhouder+bouwt+jongveestal+met+oog+op+groei
Reportage
© Marianne Berkhoff

Geitenhouder bouwt jongveestal met oog op groei

Melkgeitenhouder Harm van der Veen uit Makkum bouwde een nieuwe jongveestal voor ruim 1.500 dieren. 'Met het oog op groei was nieuwbouw de beste optie.' Inmiddels richt hij zich alweer op nieuwe investeringsplannen.

Vredig herkauwend liggen de jonge geiten in de nieuwe jongveestal. Deze straalt licht, ruimte en rust uit. 'Een heel verschil met de oude stal', zegt Van der Veen die samen met zijn vrouw Ankie het bedrijf in 2007 kocht. 'De oude jongveestal viel bijna uit elkaar. Het gebouw was nodig aan vervanging toe, maar omdat wij de stal ook graag wilden verlengen voor uitbreiding van de veestapel, kozen we uiteindelijk voor nieuwbouw.'

Zo gezegd, zo gedaan. Of toch niet? 'Tijdens de overname wilden wij al groeien in het aantal melkgeiten, maar de slechte melkprijs destijds gooide roet in het eten', weet Van der Veen nog. 'Veel investeringsruimte is er dan niet, waardoor wij toen pas op de plaats moesten maken.'

Geitenmelkprijs

De geitenmelkprijs liet in 2011 weer een stijgende lijn zien. De prijs steeg in dat jaar met 11,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Vanaf dat moment krabbelt de geitenmelkprijs gestaag verder omhoog. Hierdoor creëerde het bedrijf investeringsruimte, vervolgt de ondernemer. 'Toen wij het bedrijf overnamen, hadden we 900 melkgeiten en 300 stuks jongvee. We hebben nu een Natuurbeschermingswetvergunning voor 1.700 melkgeiten, maar dit aantal konden wij in de bestaande gebouwen nooit kwijt.'

Geiten zijn gevoelige dieren en ze kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen

Harm van der Veen, melkgeitenhouder in Makkum

De inmiddels 65 meter lange en 24 meter brede opgeleverde stal biedt ruimte aan ruim 1.500 dieren, verdeeld in verschillende groepen en afdelingen. Dat er bij de plannen is nagedacht over de bouw en de risicobeperking omtrent ziekte-insleep, blijkt uit de indeling. De allerjongste dieren worden op een speciale afdeling gehouden. De boxen, waar gemiddeld vijf tot zes lammeren per keer inzitten, worden na elk gebruik schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Hygiënesluizen

Hierna gaan de dieren naar de volgende afdeling, waarbij werknemers en eventuele bezoekers eerst door hygiënesluizen moeten om insleep van infectieziekten te voorkomen. Aparte overalls en laarzen staan daarom gereed. 'Deze afdeling is volledig geïsoleerd', vertelt Van der Veen.

'Geiten zijn gevoelige dieren en ze kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen. Vooral voor de jonge geiten is het belangrijk om een zo constant mogelijke temperatuur in de stal te houden. Mede door een mechanisch ventilatiesysteem creëren wij daarom ook een microklimaat. Daarnaast hebben wij ervoor gekozen om de afdeling volledig te onderkelderen. Op deze manier kan het vocht dat de dieren produceren zo snel mogelijk worden afgevoerd, zodat ook hier de kans op infectieziekten miniem is.'

Potstal

Na deze afdeling gaat het jongvee naar de potstal waar het tot en met de eerste lammertijd wordt gehuisvest. Boven in deze ruime en goed geventileerde stal loopt een baan voor de instrooirobot. 'Door deze investering valt onze stal binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij. Hierdoor kunnen wij gebruikmaken van fiscale regelingen, zoals de Milieu-investeringsaftrek, oftewel MIA, en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, oftewel Vamil.'

De ondernemer vervolgt: 'Daarnaast geeft het ons natuurlijk een stuk arbeidsverlichting. Als je deze hele stal met de hand moet opstrooien, ben je wel een aantal uren bezig.'
Ook is in de stal van de melkgeiten een nieuw voerstation gekomen. 'Dat is een van de technieken waar we destijds wel in hebben geïnvesteerd in deze bestaande stal. Het voerstation geeft op basis van de melkcontrole de juiste hoeveelheid brok aan elke individuele geit. Hiermee voeren wij naar behoefte.'

Ruimer

Van der Veen geeft aan toch graag in de toekomst een nieuwe en ruimere stal voor de melkgeiten te willen bouwen. 'De nieuwe stal is te krap voor ons huidige aantal productiegeiten. Daarbij komt dat wij melken in een 2x36 Rapid Exit melkstal, waardoor we per melkbeurt ruim vijf uur in de put staan. 's Ochtends melken mijn vrouw en ik samen, 's avonds besteden wij deze melkbeurt uit aan parttimemedewerkers.'

De melkgeitenhouder heeft al plannen voor een nieuwe stal. 'We zijn bezig met de bouwtekeningen. De gemeente is gelukkig positief gestemd over ons plan. Wanneer we gaan bouwen, hangt natuurlijk ook af van wat de geitenmelkprijs doet. De daadwerkelijke bouw kan misschien wel twee tot drie jaar duren. Tot die tijd oriënteren we ons op hoe de nieuwe stal eruit moet komen te zien en wat voor melkstal we gaan plaatsen. We denken aan een 100-stands carrousel, maar dit kan nog alle kanten op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer