Voorstel+voor+bankenbuffer+raakt+boer
Nieuws
© Pixabay

Voorstel voor bankenbuffer raakt boer

De aanstaande richtlijn voor kapitaaleisen voor banken (Basel IV) leidt tot problemen bij de financiering van landbouwbedrijven. Reden is dat de waarde van het onderpand in de voorgestelde regels onvoldoende wordt meegenomen.

Dat laat de Rabobank de Federatie van Particulier Grondbezit (FPG) weten in een position paper. De Rabobank waarschuwt dat zij 'onnodig op kosten worden gejaagd'.

Op dit moment zijn de kapitaaleisen bij grondgebonden financieringen en hypotheken minder streng dan gemiddeld. Banken kunnen het risico lager inschatten, doordat zij de zekerheid van het onderpand hebben. In de voorstellen die nu op tafel liggen wordt uitgegaan van standaardbenaderingen met vaste percentages voor risico-inschattingen. Daardoor krijgen banken minder ruimte om een eigen afweging te maken, ook als zij zien dat het onderpand voldoende basis biedt om een krediet te verstrekken.

Gevolgen

De voorstellen treffen Nederlandse banken in het bijzonder door de enorme hypotheekportefeuilles, maar ook grondgebonden financieringen worden moeilijker, stelt de FPG. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor Nederlandse grondeigenaren of agrariërs die geld willen lenen. De Rabobank verwacht tariefstijgingen en schrijft dat er wellicht minder bancair gefinancierd zal worden dan nu.

Doordat er geen rekening gehouden kan worden met de waarde van het onderpand zullen de risico's van grondfinanciering hoger worden ingeschat. De bank noemt het 'zeer opmerkelijk' dat dit aspect niet goed is meegenomen en dringt aan op aanpassing.

Tweede Kamer kritisch

Ook uit Den Haag komt kritiek. Kamerleden Jaco Geurts en Erik Ronnes (beiden CDA) vragen in Het Financieele Dagblad aan de Nederlandsche Bank en minister Dijsselbloem om zich hard te maken voor het Nederlandse belang. De Federatie Particulier Grondbezit verwelkomt deze aandacht voor de problematiek en hoopt op verder debat daarover in de Kamer.

De kapitaaleisen worden besproken in het zogeheten Bazels Comité, een internationaal comité van toezichthouders op banken. Het Comité zou op 8 januari vergaderen, maar dit is nu tot nader order uitgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer