Erfkazer maakt in aanhanger ruwe boerenkaas

Op de boerderij zelf kaas maken en vervolgens afzetten. Afgelopen donderdag 12 januari heeft mobiele kaasmakerij Erfkazer van het zuivelkwaliteitsborger Cokz de vergunningen gekregen om op locatie kaas te maken.

Erfkazer+maakt+in+aanhanger+ruwe+boerenkaas
© de erfkazer

Die kaas wordt vervolgens op het bedrijf van Erfkazer in Meppel verder verwerkt. Eigenaar Henk van der Schoor werkte al enige tijd op een mobiele kaasmakerij in Duitsland waar dit concept al langer bestaat. De Erfkazer verwerkt de melk, liefst nog koewarm, direct tot kaas. 'De melk is dan op z'n best', zegt Van der Schoor. Het bedrijf richt zich op boerderijwinkels.

De melk wordt in een tobbe van 500 liter op het erf verkaast waarna de verse kaas wordt mee genomen en in de eigen rijpingsruimte gepekeld en verzorgd tot hij op smaak is. Na ongeveer 6 weken wordt de kaas terug geleverd naar de boerderij waar de kaas, ongeveer 50 kilo bij 500 liter melk, verkocht kan worden.

Leveringsplicht

Voor creatieve ondernemers die hierin een oplossing zien om onder het fosfaatplan uit te komen: Veel zuivelondernemingen werken met een leveringsplicht. Dit betekent dat melkveehouders niet zomaar een deel van de melk zelf mogen verkazen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer