Inspraak+Zeeuwse+boeren+over+zoet+en+zout+water
Nieuws
© ZLTO (Carla Michielsen)

Inspraak Zeeuwse boeren over zoet en zout water

Provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen willen samen met de agrarische sector de zoetwatervoorziening in Zeeland verbeteren. Ze verzamelen input van boeren en tuinders tijdens een serie bijeenkomsten. De eerste is woensdag in Westdorpe.

'Ontzettend belangrijk.' Zo bestempelt Johan Elshof, specialist Water bij ZLTO, de bijeenkomsten over de zoetwatervoorziening. 'Tijdens deze avonden wordt geïnventariseerd wat boeren en tuinders zelf al doen om zoveel mogelijk zoet water beschikbaar te krijgen, wat ze nog meer kunnen doen en waar de aanvullende taken van de overheden liggen. Dus waar kunnen de partijen elkaar bij helpen.'

Bezoekers kunnen op kaarten aangeven waar eventuele knelpunten liggen en wat hun wensen zijn. 'Het is dus heel concreet en op perceelsniveau', gaat Elshof verder.

Freshmaker Plus

De waterspecialist benadrukt dat er al flink aan de weg wordt getimmerd op dat gebied. 'Denk aan het project 'Freshmaker Plus' dat nu wordt voorbereid op vijf fruitteeltbedrijven. Maar ook minder complexe maatregelen als stuwtjes en peilgestuurde drainage kunnen al veel winst opleveren', stelt hij.

Een dezer weken worden de resultaten gepubliceerd van de zoet-zoutkartering van Zeeland. Daarbij is met helikoptermetingen in kaart gebracht waar zoet en zout grondwater aanwezig is in de Zeeuwse bodem. Dat is volgens Elshof een belangrijk referentiepunt voor de Zeeuwse land- en tuinbouw.

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer