Toekomst+saldering+zonne%2Denergie+nog+ongewis
Nieuws
© Twan Wiermans

Toekomst saldering zonne-energie nog ongewis

Ondernemers blijven in het ongewisse over voortzetting van de salderingsregeling voor stroom uit zonnepanelen vanaf 2020. Minister Henk Kamp (EZ) vindt dat er investeringszekerheid moet zijn, maar hij hakt nog geen knopen door.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Kamp aan dat de groei van decentraal geproduceerde zonne-energie in de komende jaren 'verantwoord' door moet gaan. Hij erkent dat het dan ook nodig is om investeringszekerheid te geven voor de aanschaf van zonnepanelen.

Drie jaar verlengen

De Tweede Kamer vroeg in een motie om de huidige salderingsregeling, die geldt tot 2020, met drie jaar te verlengen. Maar daar is Kamp nog niet aan toe. Hij wil zich nog verder beraden op de verschillende manieren om lokale energieopwekking te stimuleren.

De bewindsman belooft de Tweede Kamer dat hij in de loop van het voorjaar de resultaten presenteert. Hij wil dan ook een definitief besluit nemen over de stimulering van lokale hernieuwbare energie vanaf 2020.

Ondernemer wil duidelijkheid

LTO is niet blij dat de minister eerst nog eens alternatieven voor de huidige salderingsregeling wil doorrekenen. 'Daar zijn we al geruime tijd mee bezig' verzucht Eric Douma, LTO-portefeuillehouder Energie. 'Ondernemers hebben nu behoefte aan duidelijkheid.'

'Op het moment dat je investeert in zonnepanelen, wil je zekerheid over de terugverdientijd. En die zekerheid, waar de Kamermotie ook om vraagt, blijft nog uit. Dat is teleurstellend', zegt Douma.

De LTO-bestuurder noemt een terugverdientijd van zeven jaar voor zonnepanelen wenselijk. 'Dat past bij een overheidsbeleid dat de productie van duurzame energie wil stimuleren. Bij een eventuele aanpassing van de regeling moet in elk geval voorkomen worden dat ondernemers en particulieren niet meer weten met welke terugverdientijd ze te maken hebben.'

Meedenken over oplossingen

Kamp stelt in zijn brief onder meer dat de salderingsregeling bij kleinverbruikers niet de prikkel tot energiebesparing mag wegnemen. 'Wij willen graag meedenken over oplossingen voor dergelijke problemen', zegt Douma. 'We hebben ons al aangemeld voor de stakeholdersbijeenkomst die Kamp organiseert over voorbereiding van een nieuwe regeling vanaf 2020', geeft Douma aan.

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer