Neergeschoten+zeearend+had+vogelgriep
Nieuws
© WNF

Neergeschoten zeearend had vogelgriep

De zeearend die begin december in Friesland met een schot hagel is neergeschoten, blijkt besmet te zijn geweest met vogelgriepvirus H5N8. Dat heeft de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) vastgesteld.

Kadavers van dieren die onder verdachte omstandigheden zijn gedood, worden voor sectie naar dat onderzoeksinstituut gestuurd. De arend werd daar onderzocht op vogelgriep wegens de heersende besmettingen in Nederland.

Het is niet bekend hoe de vogel het virus heeft opgelopen. Maar het kan zijn dat de arend een besmette prooi heeft gegeten, meldt website Nature Today. Roofvogels staan bekend als potentiële dragers van het virus. De vogelgriep heeft niet tot de dood van de Friese zeearend en het dier was er niet door verzwakt. In Duitsland zijn eveneens zeearenden met vogelgriep aangetroffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer