VVD komt op voor boeren bij Oudebildtdijk

Boeren bij de Oudebildtdijk in Friesland mogen niet in problemen komen door de aanwijzing van deze dijk als beschermd dorpsgezicht.

VVD+komt+op+voor+boeren+bij+Oudebildtdijk
© Bram Buruma

Dat stelt de Kamerfractie van de VVD in schriftelijke vragen aan minister Jet Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Aanleiding voor de vragen is een artikel in Nieuwe Oogst van enkele weken geleden. Daarin uitten boeren hun zorgen over de plannen met de Oudebildtdijk. Ze vrezen dat de status beschermd dorpsgezicht hen belemmert in hun bedrijfsvoering.

De VVD wil nu van beide bewindslieten weten wat de concrete gevolgen zullen zijn voor de agrarische ondernemers. De vragenstellers, waaronder landbouwwoordvoerder Helma Lodders, benadrukken dat volgens hen boeren de ruimte moeten hebben om te kunnen ondernemen.

Knelpunten wegnemen

Minister Bussemaker en staatssecretaris Van Dam zouden moeten kijken hoe de knelpunten die ontstaan als gevolg van de aanwijzing als beschermd dorpsgezicht, in overleg met alle betrokkenen weggenomen kunnen worden. Als het aan de VVD ligt, melden ze de resultaten daarvan uiterlijk 1 maart 2017 aan de Tweede Kamer.

De vragenstellers suggereren ook dat de bewindslieden de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht in Het Bildt nog eens goed tegen het licht moeten houden en moeten kijken of landbouwgronden ervan uitgezonderd kunnen worden. Een eerdere motie van VVD en SGP vroeg daar ook al om.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer