Romijn+tevreden+met+brede+steun+in+Tweede+Kamer
Nieuws
© Frank de Roo

Romijn tevreden met brede steun in Tweede Kamer

'Het is goed om te zien dat er in de Tweede Kamer een meerderheid is voor de fosfaatplannen.' Die tevreden reactie geeft Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij na afloop van het Kamerdebat.

'Er moet nog gestemd worden, maar ik constateer brede steun in de Kamer voor het behoud van de derogatie', zegt Romijn. Hij voegt er direct aan toe dat de fracties wel verschillend denken over de manier waarop dat bereikt moet worden.

'Daarin zie je de diversiteit van de politieke partijen. Maar als ik goed geluisterd heb, wil een overgrote meerderheid nu duidelijkheid geven aan de boeren over hoe de fosfaatrechten in 2018 ingevoerd moeten worden. En dat maakt ook de weg vrij om het sectorplan door te voeren voor 2017.'

Richting

De brede steun voor de Wet fosfaatrechten heeft volgens Romijn mede te maken met de ingediende amendementen. Die sturen het voorstel bij. 'Het geeft meer richting en duiding', aldus Romijn.

LTO staat achter het volledig ontzien van grondgebonden boeren bij de generieke korting in 2018. 'Daar is geen discussie over', aldus Romijn. 'Het fosfaatplan van de sector voor 2017 moet feilloos kunnen overlopen in het systeem van de fosfaatrechten, dat op 1 januari 2018 ingaat. We volgen met het zuivelplan zo veel mogelijk het fosfaatrechtenstelsel. Mocht de regeling van de korting op fosfaatrechten dan ook anders worden, dan moeten wij het plan ook aanpassen.'

Levensvatbaar

Daar moet het volgens Romijn dan wel bij blijven. 'Maar amendementen die leiden tot verdere herverdeling van rechten of tot uitzonderingen voor bepaalde groepen kunnen wij niet ondersteunen. Deze leiden er toe dat de generieke korting voor bepaalde groepen te groot wordt, waardoor veel bedrijven in één klap niet meer levensvatbaar zijn. '

Romijn wijst op het belang van andere amendementen, bijvoorbeeld over de Kringloopwijzer waarbij de regionale voer-mestcontracten essentieel zijn. 'Er zijn nog wel wat zaken die uitgewerkt moeten worden. Denk daarbij aan een adviescommissie voor de knelgevallenregeling, een regeling voor uitgeschaarde dieren, mogelijkheid tot verleasen van rechten, fiscale afschrijving en de evaluatiedatum.'

Massale aanwezigheid

Hij looft de massale aanwezigheid van melkveehouders die de publieke tribune tot op de laatste stoel bezetten. 'Dat is uniek.' Het geeft volgens hem het enorme belang aan van dit onderwerp voor de ondernemers. 'Het gaat wel ergens over.'

Hij is er van overtuigd dat al die boeren op de tribune invloed had op de inbreng van de Kamerleden. 'En dat is een goede zaak', aldus Romijn.

'Je merkt goed welke verschillende standpunten meespelen, maar het is echt van belang dat melkveehouders nu duidelijkheid krijgen. Daar staat druk op en de stappen die nu gezet worden vragen om solidariteit van melkveehouders. Daarbij is het aannemen en introduceren van fosfaatrechten een essentieel onderdeel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer