Glastuinbouw klimaatneutraal zonder kolenwarmte

De ontwikkeling naar een volledig klimaatneutrale warmtevoorziening in de Westlandse glastuinbouw zal zonder kolenwarmte worden gerealiseerd, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Als alternatief voor aardgas kunnen volgens de belangenorganisatie voldoende andere warmtebronnen worden ontwikkeld om de duurzaamheidsambities van de glastuinbouw te realiseren.

LTO Glaskracht Nederland noemt als voorbeeld het grote potentieel van geothermie. De eerste twee bronnen in het Westland leveren veel warmte en enkele nieuwe bronnen zijn in ontwikkeling. In 2017 kan het Trias-project het aardwarmtepotentieel verder vergroten. Voor dit project wordt extra diep geboord.

Diepe geothermie

Ook in het Rotterdamse havengebied starten initiatieven met diepe geothermie waarmee eerst stoom geleverd kan worden aan de industrie. Door een warmtenet kan de vrijkomende restwarmte ook aan het Westland worden geleverd.

Naast deze ontwikkeling zijn er verbeterde mogelijkheden voor biomassaverbranding en ontstaan mogelijkheden voor elektrisch verwarmen, meldt Glaskracht in een persbericht. De hoog efficiƫnte gasgestookte WKK's die nu nog op de bedrijven staan kunnen in de eerste periode de warmtevraag nog aanvullen en leveren ook elektriciteit en CO2 .

LTO Glaskracht Nederland werkt aan een aanpak waarin clusters van bedrijven de basis leggen voor lokale warmtenetten, die geleidelijk op een groter net of een warmterotonde worden aangesloten. Om met succes duurzame warmte voor de glastuinbouw te kunnen ontwikkelen, is voor de teelt in de kassen voldoende beschikbaarheid van CO2 essentieel.

Daartoe wordt gewerkt aan een plan om CO2 uit afvalverbranding vanuit Amsterdam of Rotterdam)= toe te voegen aan de bestaande levering in het OCAP-net. Voldoende CO2 uit externe bronnen is noodzakelijk voor de glastuinbouw om in de toekomst geheel zonder aardgas te kunnen telen.

Energiedoelen 2020

De glastuinbouw ligt volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland in de NEV 2016 (Nationale energieverkenning) goed op koers om haar energiedoelen 2020 te halen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer