Tuinders+op+de+bres+voor+windmolenpark+Klazienaveen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tuinders op de bres voor windmolenpark Klazienaveen

De tuinbouw in gemeente Emmen heeft een uiterste poging ondernomen om steun te verwerven bij gemeente en provincie voor een windmolenpark in het Rundedal bij Klazienaveen.

In een brandbrief aan het gemeente- en provinciebestuur roept LTO Glaskracht namens de tuinders de bestuurders op een eerdere keuze te heroverwegen. 'Wij vinden het onacceptabel dat politieke motieven de aanleiding zijn dat een perspectiefrijk project - ook als dit vergeleken wordt met de alternatieven - van de haak valt.'

De overheid heeft het plan van de tuinders eerder afgewezen omdat de windmolens te dicht bij bebouwing komen te staan. De tuinders bestrijden dat en wijzen op het brede draagvlak onder de bewoners.

De tuinbouw ziet het plaatselijk opwekken van duurzame energie als een grote meerwaarde voor hun bedrijven. Het versterkt hun marktpositie.

Smart Grid

Glaskracht wijst er op dat de windenergie die binnen een zogeheten smart grid wordt geproduceerd ook in Klazienaveen is te realiseren. Wind past goed als energiebron bij de opwekking van elektriciteit uit de warmte/krachtinstallaties, aardwarmte en de opslag van energie via plaatselijke buffering.

Daarnaast bespaart een windmolenpark met zes turbines zo'n 7 miljoen kuub gas. Een eigen windpark voor de tuinbouw betekent volgens de ondernemers een belangrijke impuls voor het tuinbouwcluster.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer