Geen+windmolens+in+Gelderse+landschappen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Geen windmolens in Gelderse landschappen

Natuurmonumenten wil waardevolle Gelderse gebieden windmolenvrij houden.

Dat zegt Jan Gorter, regiodirecteur Gelderland van Natuurmonumenten, in een reactie op een besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland om windmolens in veel gebieden in Gelderland mogelijk maken, ook in natuurgebieden zoals de Veluwe en waardevolle landschappen zoals de Graafschap en rond Winterswijk.

Alternatieven

In het Gelders natuurbeleid staat dat nieuwe functies in natuurgebieden alleen mogelijk zijn als er een groot maatschappelijk belang mee is gemoeid, er geen alternatieven zijn en er gecompenseerd kan worden.

Volgens Natuurmonumenten zijn er voldoende alternatieven buiten de natuurgebieden en waardevolle landschappen en is het dus helemaal niet nodig om de huidige regels aan te passen.

Gorter: 'Bovendien kun je de ruimtelijke impact op het landschap niet compenseren. De eindeloosheid van de Veluwe krijg je niet op een andere plek terug.'

Als de regels worden aangepast zoals de provincie van plan is, hoeft een initiatiefnemer voor windmolens niet meer aan te tonen dat er geen alternatieven zijn.

Voorstander

Natuurmonumenten is voorstander van de omschakeling naar duurzame energievormen, waar windmolens onderdeel van uitmaken.

Natuurmonumenten vraagt overheden echter nadrukkelijk aandacht te hebben voor de effecten op landschap en natuur bij de locatiebepaling van windmolens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer