Boeren verplicht tot onderhoud

Een brief aan honderden boeren over verplicht onderhoud van kleine landschapselementen is bij LTO Noord Utrecht in het verkeerde keelgat geschoten. Bij een onderhoudsplicht hoort ook een financiële vergoeding, vindt LTO.

Boeren+verplicht+tot+onderhoud
© William Hoogteyling

Zo'n 900 grondeigenaren waaronder 500 boeren zijn in oktober onaangenaam verrast door een brief van provincie Utrecht over het onderhoud van kleine landschapselementen, zoals knotwilgenrijen, houtwallen, geriefhoutbosjes en hoogstam fruitbomen. Tot in detail is beschreven welke elementen zich op hun percelen bevinden.

Via vaststelling van de Waardenkaart Kleine Landschapselementen heeft provincie Utrecht het onderhoud van kleine landschapselementen verplicht gemaakt.

Zorgplicht

De verplichting bestaat eruit dat de grondeigenaar zorgplicht heeft over het beschermde landschapselement. Het is verboden handelingen te verrichten of laten verrichten die het voortbestaan in gevaar kunnen brengen.

'In plaats van dankbaar te dat boeren deze elementen altijd bewaard hebben, slaat de provincie deze toon aan. Wij hebben al gevraagd de toon te matigen en met financiele steun voor het onderhoud over de brug te komen', zegt provinciaal bestuurslid Pieter van der Grift van LTO Utrecht.

Verwijderen

Het verwijderen of vellen van een landschapselement is alleen mogelijk na aanvraag en goedkeuring door de provincie. Gedeputeerde Staten kan daarbij om compenserende maatregelen vragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer