Meer+cijfers+natuurlijke+geboorten
Nieuws
© youtube

Meer cijfers natuurlijke geboorten

Het fokken op natuurlijke geboorten binnen de rassen Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw wordt gemakkelijker. Vooral voor bedrijven waar de bekkenmaten zijn gemeten.

Dat kwam zaterdag naar voren tijdens de kennisdag 'Bewust natuurlijke luxe' in Utrecht, waar de vleesveehouders werden bijgepraat over de mogelijkheden om het aantal natuurlijke geboorten te vergroten.

Met het 'Bewust Natuurlijke luxe' pakt de sector zelf de handschoen op. Dat gebeurt door in te zetten op het fokken van dieren met brede en hoge kruizen, waardoor de kalveren op een natuurlijke manier kunnen worden geboren.

De afgelopen maanden is bij een aantal bedrijven de bekkenhoogte en bekkenbreedte van al het vrouwelijk vleesvee ouder dan achttien maanden gemeten.

Bedrijfsoverzicht

Dat geeft de ondernemer meer inzicht in welke koeien het meest geschikt zijn om verder mee te fokken. Binnenkort krijgen de ondernemers een bedrijfsoverzicht met de bekkenmaten van hun runderen.

Ook komen binnenkort de stamboeken met fokwaarden van stieren, zodat ondernemers de passende stier bij hun koe kunnen zoeken om te fokken op ruimere bekkenmaten.

Ondernemers die alsnog de bekkenmaten van hun vleesrunderen willen laten bepalen: deze winter volgt een nieuwe ronde langs bedrijven. Zie hier meer informatie over dit project en over hoe de dieren zijn aan te meten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer