Oekraïners bekijken noordelijke pootgoedteelt

Een delegatie van dertien Oekraïense pootgoedtelers is deze week op bezoek in Friesland en Groningen. Gisterochtend waren zij op excursie bij akkerbouwmaatschap Vogels uit Firdgum, waar onder andere de sorteerinrichting werd getoond.

Oekra%C3%AFners+bekijken+noordelijke+pootgoedteelt
© Sybe Joostema

De Oekraïners waren er op uitnodiging van het internationaal handelshuis Irish Potato Marketing (IPM), dat een vestiging heeft in Deinum. Daar wordt onder andere de pootaardappelsoort Burren verhandeld, met een aandeel van bijna 500 hectare in Nederland.

Begeleidster Ceprin uit Oekraïne vertelde dat het land met een grote diversiteit aan akkerbouwers heeft te maken, goed voor 19 procent van de Oekraïense landbouw. Bij de groep zaten pootaardappeltelers met een variatie aan bedrijven van 15 tot 1000 hectare. 'Niet alleen de grootte wisselt er, ook de bodem en weersgesteldheid is heel divers', aldus Ceprin. 'Hier kijken we naar mogelijkheden op maat.'

Potentie

Erik Apeldoorn was als directeur van IPM Holland BV uit Deinum erg content met de aandacht vanuit Oekraïne. 'Daar is een groeiende markt voor ons. Het is goed dat je hier dan laat zien waar we mee bezig zijn', zegt Apeldoorn. 'Oekraïne is bijna driemaal zo groot dan Nederland en daar is ook potentie.'

De rit van de groep Oekraïense telers ging eerst langs machinemaker Bijlsma Hercules in Franeker en voerde daarna nog naar akkerbouwers in Groningen. Ze verblijven vier dagen in Friesland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer