TTIP ver weg na verkiezingszege Trump

Met de overwinning van Donalds Trump in de race om het Witte Huis is een akkoord over een handelsverdrag met de Verenigde Staten verder weg dan ooit.

TTIP+ver+weg+na+verkiezingszege+Trump
© Twitter/Trump

In zijn verkiezingscampagne heeft Trump zich altijd afgekeerd van handelsverdragen zoals TTIP. Nu hij in januari wordt geïnaugureerd als de nieuwe president van de Verenigde Staten valt een snel handelsakkoord tussen de EU en de VS niet te verwachten.

'Het is nog gissen wat de uitverkiezing van Trump betekent voor het landbouw- en handelsbeleid van de VS, maar het is wel duidelijk dat TTIP nu echt onder druk staat', zegt Koert Verkerk, lobbyist van LTO Nederland in Brussel.

Emigranten

Trump deed tijdens de verkiezingen goede zaken in belangrijk agrarische staten. Verkerk noemt dat opvallend aangezien hij in zijn campagne een streng emigrantenbeleid beloofde. 'De agrarische sector in de VS draait op de goedkope arbeid. Het emigrantenbeleid van Trump kan daarop grote invloed hebben.'

Op een uitgesproken landbouwbeleid viel de aanstaande president van de VS niet te betrappen. Wel benoemde hij in augustus een team van 64 adviseurs die hem moeten helpen hier vorm aan te geven.

Ronald Reagan

In het landbouwcomité hebben onder andere de gouverneurs van de staten Iowa, Kansas, North Dakota, South Dakota, Oklahoma en Nebraska zitting. Daarnaast benoemde Trump John Block, die van 1981 tot en met 1986 diende als landbouwminister onder oud-president Ronald Reagan. Ook de gouverneurs Rick Perry (Texas) en Jim Gilmore (Virginia) behoren tot de landbouwadviseurs van Trump. Zij waren in de Republikeinse voorkiezing nog zijn tegenstander.

Lees ook: Make the Netherlands great again

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer