Klacht Vogelbescherming tegen beleid Nederland

UPDATE - Vogelbescherming Nederland dient bij de Europese Commissie een klacht in tegen het weidevogelbeleid van de Nederlandse regering.

Aanleiding van de klacht is het voornemen van staatssecretaris Martijn van Dam om geen extra geld ter beschikking te stellen voor weidevogelbeheer, meldt de Volkskrant dinsdag. Volgens de Vogelbescherming schendt de Nederlandse overheid verschillende internationale en Europese verplichtingen om vogelpopulaties en leefgebieden op peil te houden.

Programma

Naar aanleiding van de klacht van Vogelbescherming Nederland kan de Europese Commissie Nederland opdragen om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Uiteindelijk kan de klacht leiden tot een veroordeling door het Europese Hof van Justitie.
Vogelbescherming Nederland pleit voor een 'bindend nationaal programma' voor weidevogels, opgesteld in samenwerking met provincies, boeren en natuurorganisaties.

Nederland is een belangrijk leefgebied voor weidevogels. Het aantal grutto's is echter in dertig jaar tijd gedaald van 100 duizend paar naar 30 duizend paar. De Vogelbescherming wil heldere doelen, zoals het groeien naar 40 duizend paar grutto's in tien jaar.

Verrast

LTO Nederland en BoerenNatuur.nl zijn verrast over de actie van De Vogelbescherming. De organisaties zijn van mening dat op dit moment niet te overzien is wat de gevolgen zijn van een procedure bij de Europese Commissie. De organisatiesl vinden het belangrijk dat er voldoende budget is voor effectief beheer. Besteding van dit budget moet plaatsvinden op basis van goed onderbouwde plannen, opgesteld in samenwerking met onder andere terreinbeheerders en waterschappen. Vrijwillige deelname bij de boer blijft het uitgangspunt voor LTO Nederland en BoerenNatuur.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer