Boeren Onnen zetten weidevogel op 1

Zes boeren rond Onnen hebben in de Onnerpolder 120 hectare agrarische grond van provincie Groningen gekocht voor particulier natuurbeheer. Een nieuwe tak van sport, met als doel van de polder een topgebied voor weidevogels te maken.

Boeren+Onnen+zetten+weidevogel+op+1
© NVT

Ook kochten ze met elkaar nog eens 40 hectare landbouwgrond. De koopakte werd vrijdagmiddag in het dorpshuis van Onnen ondertekend.

De hectares bleven over na de herinrichting Haren. 'Het boerenperspectief was in die tijd niet best was’, verklaart Gert-Jan Stoeten van vereniging duurzame landbouw Stad en Ommeland.

EHS

‘Boeren hadden met de aanleg van waterberging en de EHS te maken en zaten dichtbij Natura 2000-gebied het Zuidlaardermeer. Het is een marginaal gebied, de landbouw vergrijsde, andere boeren trokken weg.

Stoeten noemt het gebied een ‘pareltje’ voor weidevogels. ‘In 2013-2016 zaten er rond 40 tot 50 broedparen grutto. Wij hopen dat er straks minimaal 75 gruttoparen broeden. ‘

Aanschoppen

Waar de oudere generatie volgens betrokken aanschopte tegen de natuur, probeert de huidige generatie natuur in de bedrijfsvoering op te nemen. Vooral de samenwerking van de boeren is bijzonder, stellen zij.

Freek Hoving trok namens Stad en Ommeland het project: ‘De samenwerking is vruchtbaar. De boeren gunnen het elkaar om beter boer te zijn.’

Melkveehouder Luuk Hoenderken: ‘Wij durven elkaar erop aan te spreken als het niet goed gaat met het beheer. Puur bedrijfseconomisch heb ik de grond niet nodig. Ik doe het vooral voor mezelf en de weidevogels. De instandhouding daarvan vind ik een plus.

Fantastische aanvulling

Een fantastische aanvulling op ons beheer, reageert Jelle Brandsma van het Groninger Landschap.

‘Meer hectares betekent ook meer kansen voor weidevogels. We kunnen samen vorm geven aan het mozaïekbeheer waarmee zowel oudere weidevogel als kuikens uit de voeten kunnen.’ In het gebied heeft het Groninger Landschap zo’n 500 hectare in eigendom.

Natuurinclusieve landbouw

Ook gedeputeerde Henk Staghouwer is enthousiast.

'Dit is een van de voorbeelden waar het maximale gedaan wordt om zowel de belangen van de boeren als die van de weidevogels te dienen.'

Het sentiment voor natuurinclusieve landbouw is volgens de gedeputeerde veranderd. 'Boeren kijken veel meer naar kansen dan naar bedreigingen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer