LTO%3A+aandacht+voor+PotatoPol
© ILVO

LTO: aandacht voor PotatoPol

De LTO-vakgroep Akkerbouw vraagt aandacht van aardappeltelers voor het afsluiten van PotatoPol als verzekering tegen schade door bruinrot, ringrot en PSTVd.

Aardappeltelers kunnen zich aanmelden tot 15 mei aanstaande. PotatoPol verzekert het risico van financiële schade door de onvoorziene insleep dan wel het onvoorzien optreden van de genoemde quarantaine-organismen in aardappelen en de gevolgen daarvan voor de bedrijfsvoering.

Waarschijnlijk besmet

De schadedekking betreft zowel de besmette gevallen als de gevallen waarbij een verklaring van waarschijnlijk besmet wordt afgegeven.

De kosten voor besmette bedrijven hebben betrekking op inkomstenderving, het onder voorwaarden afzetten van verdacht product of het afvoeren van besmette knollen. Verder krijgen bedrijven te maken met aanzienlijke reinigingskosten.

Maximaal bedrag

De ervaring leert volgens LTO dat de kosten na een besmetting vaak hoger uitvallen dan voorzien. De vakgroep akkerbouw vindt het daarom het overwegen waard dat telers ervoor kiezen om het te verzekeren bedrag te maximaliseren. Maximaal is 30 procent bovenop het adviesbedrag van PotatoPol.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer