Zorgboerderijen+starten+Vriendentuinen
Achtergrond
© Michiel Elands

Zorgboerderijen starten Vriendentuinen

Zorgboerderijen in Noord-Holland, Limburg en de Achterhoek zijn het project Vriendentuinen begonnen. Zij telen verse groenten en fruit voor de Voedselbank. Het project breidt volgend jaar uit naar Brabant.

De Achterhoekse zorgboerderij Marope huist op het historische landgoed Zelle. Kern van de activiteiten is de zorg voor jongeren en (jong)volwassen die vijf dagen in de week, een weekend en een zaterdag in de maand een keur aan activiteiten kunnen oppakken. Zoals bosbouw, houtbewerking, vee verzorgen en het werken in de tuin.

De dertien brandrode runderen worden volgens het slow food-principe afgemest. De tuin is een Vriendentuin. Van raapstelen tot roodfruit is de opbrengst bestemd voor de Voedselbanken in de regio.

Teeltplan

Marope is een van de dertien Vriendentuinen in Gelderland. De overkoepelende stichting heeft een duidelijk teeltplan opgesteld. Biologische teelt is een vereiste en voor het inpakwerk doen de boeren een beroep op dagbestedingsinstelling Stadskamer in Doetinchem.

Jeroen Hoppen is de drijvende kracht bij Marope. 'Het mooie is dat deelnemers van onze zorgboerderij in enkele gevallen ook weer de klanten van de Voedselbank zijn. Zo hebben ze dus hun eigen groente gekweekt, die ze vervolgens gratis verstrekt krijgen. Vriendentuinen zijn een mooie manier voor zorgboeren om zich te verbinden met de maatschappij. Wij maken de jongeren die hier komen vaak duidelijk dat ze met hun werkzaamheden hun steentje bijdragen.'

Groeispurt

De Vriendentuinen zijn opgezet door de Stichting Landzijde, Stichting Doen en de Voedselbanken Regio Noord-Holland. Inmiddels omarmen ook enkele Limburgse boeren het project.

De laatste anderhalf jaar is met name in de Achterhoek een groeispurt gemaakt onder de vlag van de Stichting Vriendentuinen Achterhoek. Zowel Stichting Doen als bierbrouwer Grolsch heeft in het Achterhoekse initiatief geïnvesteerd.

Organisch groeien

Falco Janssen, eigenaar van zorgboerderij Slangenburg, is de kartrekker. 'Uiteraard hebben we onze beperkingen met het aantal deelnemende boeren en de beschikbare gronden. Een belangrijk uitgangspunt is dat we organisch willen groeien en niet onszelf voorbij willen lopen.' Een van de wensen is om zonder subsidies te draaien. 'Een optie is om bijvoorbeeld lokaal geproduceerde voedselpakketten ook te verkopen aan burgers.'

Inmiddels planten de zorgboerderijen meer bewaargewassen zoals kolen en winterpeen, om ook in de wintermaanden meer te leveren. Het project is voor iedereen een leerschool, ervaart Janssen. 'Een tip voor startende zorgboerderijen is om je bewust te zijn van het fantastische doel dat je voor ogen hebt. En schuw de samenwerking met collega's of andere organisaties niet.'

Jeroen Hoppen omarmt het initiatief vooral als een 'social return on investment'. 'Wij krijgen geen geld voor onze deelname, maar hopen op een positieve uitwerking. We krijgen bijvoorbeeld vrijwilligers die in de tuin willen werken. Het is een prima activiteit voor onze cliënten.'

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  24° / 14°
  70 %
 • Maandag
  20° / 15°
  60 %
Meer weer