Copa+Cogeca+wil+andere+crisisaanpak
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Copa Cogeca wil andere crisisaanpak

Een positieve stap, maar meer helderheid en aanpassingen zijn gewenst. Zo reageert Copa Cogeca op de stappen die de Europese Commissie neemt om de impact van de crisis in de landbouw te verminderen.

'We zijn blij met de 150 miljoen euro van de Europese Commissie om zuivelproducenten te stimuleren om op vrijwillige basis de productie te verminderen', zegt Copa Cogeca-secretaris-generaal Pekka Pesonen in een eerste reactie.

'Wel moeten veehouders overal op dezelfde manier van deze stimulans kunnen profiteren', benadrukt Pesonen.

Nationale enveloppe

'We verwelkomen ook het plan om aan de lidstaten een nationale enveloppe te geven met een totale waarde van 350.000.000 euro aan gerichte steun aan veehouders. Onduidelijk is hoe dit in de praktijk uitpakt.'

Zo'n 23 miljoen euro hiervan is bestemd voor Nederland.

Magere melkpoeder

Verder wijst Pesonen erop dat de EU-interventie en steunmaatregelen voor de particuliere opslag van magere melkpoeder zijn uitgebreid tot begin 2017.

'Een ander positief element in het reddingspakket is het feit dat 70 procent van de rechtstreekse betalingen aan de landbouwers vervroegd worden uitbetaald, waardoor ze hun cashflow-problemen op korte termijn kunnen verlichten. Wel hebben we zorgen, omdat de lidstaten hun vrijwillige gekoppelde steunregelingen kunnen herzien omdat dit de rundvleesmarkt kan destabiliseren.'

Groente en fruit

'Wij zijn blij met het plan van de Europese Commissie om aan de bodemprijs voor groente en fruit te werken omdat de huidige prijzen ver weg liggen van de kostprijs. Wel hebben we meer informatie nodig over de hoogte van de bodemprijs', vervolgt de Copa Cogeca-secretaris-generaal.

'Tot slot verwachten wij dat de Europese Commissie de vleesvarkenssector verder helpt om de exportmarkten te diversifiëren.'

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer