Van Dam laat zich niet op kansloze missie sturen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zegt te willen 'knokken' voor de melkveehouderij in Nederland. Verantwoordelijk voor behoud van derogatie voelt hij zich echter niet. Die bal ligt volgens Van Dam bij de sector.

Van+Dam+laat+zich+niet+op+kansloze+missie+sturen
© Ruud Ploeg

De bewindsman liet zich woensdagavond van zijn aimabele kant zien op een boerenbijeenkomst van LTO in de IJsselhallen in Zwolle. Hij sprak er persoonlijk met tientallen boeren. Van Dam straalde uit zich het lot van de boerenstand aan te trekken en begrip te hebben voor hun situatie.

Melkveehouders brachten met emotionele oproepen hun boodschap over aan de staatssecretaris. Boeren bliezen stoom af en maakten duidelijk hoe belangrijk derogatie voor hen is.

Boodschap

Ook Van Dam was met een niet mis te verstane boodschap naar Zwolle gekomen. Hij maakte klip-en-klaar duidelijk dat hij in Brussel niets voor elkaar krijgt als de melkveehouderij in 2017 voor het derde jaar op rij het fosfaatplafond overschrijdt.

Vooralsnog staan alle signalen op rood. Zeer weinig boeren trappen op de rem. Velen wachten af en anderen breiden nog altijd uit. Er zaten diverse boeren in de zaal die vroegen om een oplossing voor een probleem dat ze zelfs nu nog zelf verder verergeren.

Afspraken

Als de melkveehouderij derogatie wil behouden, dan zullen de sectorpartners – met de zuivelindustrie voorop - dwingende afspraken moeten maken die de productie fors inperken. De derogatietop van komende week zal daarin doorslaggevend zijn.

Boeren eisen terecht dat Van Dam zich met hart en ziel inzet voor verlenging van derogatie. De sector is echter eerst zelf aan zet om aan de derogatie-eisen te voldoen. Slaagt dat niet, dan hebben boeren van de staatssecretaris ook weinig te verwachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer