Melkveehouderij beweegt, maar is het snel genoeg?

De Nederlandse melkveehouderij moet en gaat omlaag in fosfaatproductie. Er zijn echter meer inspanningen en tempo nodig om het hoofddoel – het veiligstellen van derogatie – te halen.

Melkveehouderij+beweegt%2C+maar+is+het+snel+genoeg%3F
© Ruud Ploeg

De melkveehouderij komt angstvallig dicht in de buurt van een belangrijk peilmoment voor de sector. Komend voorjaar mag Nederland in Brussel zijn pleidooi houden voor verlenging van derogatie. In de sector wordt hardop gevreesd dat Europa streng zal oordelen over het gemaakte huiswerk.

Het fosfaatrechtenstelsel dwingt melkveehouders om per eind 2017 te hebben afgeroomd, zodat ze collectief weer voldoen aan de milieunormen. Dat kon wel eens te laat zijn om derogatie veilig te stellen, omdat Brussel al driekwart jaar eerder oordeelt over de geleverde prestaties. Op dit moment heeft de sector haar zaakjes vrijwel zeker onvoldoende voor elkaar om derogatieverlenging te krijgen.

In beweging

De sector komt langzaam maar zeker wel in beweging. Vierduizend boeren grijpen de Europese mindermelkenpremie van 14 cent per kilo – bedoeld voor prijsherstel – aan om een stap terug te doen. Maar er is meer nodig. De zuivelindustrie en de melkveehouderij drukken hun leden op het hart om tijdig op de rem te trappen en zoeken instrumenten om dat te realiseren.

FrieslandCampina betaalt vanaf komende week 10 cent per kilo om productieverlaging aantrekkelijker te maken. LTO pleit in Den Haag voor een regeling waarbij boeren worden beloond, als ze koeien wegdoen.

Effecten

Het moet niet te lang duren, voordat de effecten daarvan zichtbaar worden. Want we zien tegelijkertijd dat het aantal dieren op een behoorlijk aantal bedrijven nog immer groeit. De melkveehouderij beweegt de goede kant op, maar of dat ook snel genoeg gaat, is maar zeer de vraag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer