Gelderland neemt knobbelzwaan gewoon op de korrel

Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan niet in op een verzoek van de Dierenbescherming om het bejagen van knobbelzwanen weer te verbieden. De dierenbescherming vindt de eerder verleende ontheffing niet in verhouding staan tot de schade die de vogel aanricht.

GS stelt dat de argumenten van de dierenbeschermers onvoldoende zwaarwegend zijn om het verzoek de ontheffing knobbelzwaan in te trekken. In tegenstelling tot de Dierenbescherming vindt de provincie dat zwanen wel degelijk vooral plaatselijk aanzienlijke gewasschade kunnen veroorzaken.

LTO Noord onderschrijft de conclusies van de provincie en vindt dat het huidige beleid gehandhaafd moet blijven.Via goed beheer blijft het aantal zwanen al jarenlang op hetzelfde niveau. De schade die ontstaat wordt ook vergoed.

Uitgebalanceerd en doelmatig

'Het Gelderse beleid voor zwanen is uitgebalanceerd en doelmatig', aldus de LTO-bestuurders vorige maand in een brief aan de provincie.'Ingrijpen gebeurt ook alleen in bijzondere gevallen. Maar wanneer populatiebeheer niet meer mag, zal de landbouwschade sterk stijgen, verwacht LTO Noord.

Uitspraak

Half november wordt een uitspraak van de rechter verwacht over het ontheffingsbeleid van de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer