‘Oppassen met jachtrecht’

Flevoland - Stichting Faunabeheer Flevoland (SFF) waarschuwt boeren dat verhuur van jachtrecht buiten de stichting om het risico op wildschade vergroot.

SFF beheert het jachtrecht op de gronden die in het bezit zijn van de Rijksvastgoeddienst. Ook terreinbeherende organisaties werken voor het wildbeheer samen met de stichting. Daarnaast geldt dat ruim vijfhonderd particulieren in Flevoland het jachtrecht op hun gronden hebben ondergebracht bij de SFF.
De situatie in Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland is hiermee vergelijkbaar met de jachthuurperiode 2010-2016. In de Noordoostpolder hebben meer dan honderd grondeigenaren ervoor gekozen het jachtrecht zelf bij jagers onder te brengen.
Volgens directeur Hans Ernsten neemt bij het vervallen van professioneel jachttoezicht de kans op schade voor de agrariër aanmerkelijk toe. ‘Ook de afhandeling van schades brengt meer risico’s met zich mee. De bij het Faunafonds/BIJ12 ingediende schadeclaims worden nu veelal geaccepteerd.’
Naast een groter risico voor de boer betekent de verminderde inhuur van jachtrecht inkomstenderving voor de SFF. De bijdrage voor komende jaren wordt nu verhoogd van 1 euro naar 1,50 euro per hectare. ‘Anders komt de invulling van het professioneel jachttoezicht onder druk te staan. En als dit doorzet moeten we weer nieuwe afwegingen maken’, aldus Ernsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer