FloraHolland levert voortaan ook de volgende dag

Bloemenveiling Royal FloraHolland gaat over op een handelssysteem van vandaag kopen, morgen afleveren. Dit zegt algemeen directeur Lucas Vos.

Daarmee breekt de bloemenveiling met de traditie dat klanten hun bloemen en planten geleverd krijgen op de dag dat ze de producten op de veiling hebben gekocht. De stap naar 'vandaag voor morgen', zoals FloraHolland het nieuwe systeem noemt, is nodig omdat de transacties voor de klok steeds kleiner worden. Logistiek kan de bloemenveiling kopen en afleveren op één dag niet meer behapstukken.

De bloemenveiling heeft te kampen met steeds langere doorlooptijden vanaf het moment van kopen tot afleveren, specifiek in piekperiodes. Dit heeft geleid tot klachten van klanten over de aflevertijden van bloemen en planten na transacties op de klok.

Landelijke klok

De invoering van het nieuwe systeem voor de exportlocaties van FloraHolland moet gelijk vallen met de introductie van één landelijke klok. De bedoeling is dat dit begin 2018 gebeurt. Voorafgaand hieraan zal FloraHolland pilots uitvoeren. Naast 'vandaag voor morgen' blijft de mogelijkheid bestaan om de bloemen en planten geleverd te hebben op de dag van aankoop.

Het eerder kopen of later afleveren maakt onderdeel uit van het Nieuwe Veilen van FloraHolland. Vos zegt dat de veiling daarin keuzes heeft gemaakt. 'Digitaal wordt de standaard', aldus de directeur. De tribunes gaan verdwijnen, zegt de directeur, alhoewel er nog wel een fysieke klok zal blijven. Hoe en waar, is nog niet duidelijk.

Naast digitaal wordt ook aftuinveilen algemeen goed bij FloraHolland. De veiling begint volgende week regiobijeenkomsten en zal daarin de nieuwe keuzes bij het veilen aan de leden uitleggen.

Tevredenheid handel

Handelaren zijn tevreden over de stappen die FloraHolland gaat nemen. De handel is dinsdag in het klantenplatform bijgepraat door de veiling. 'Eindelijk worden er keuzes gemaakt', zegt Robert Roodenburg, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Door 'vandaag voor morgen' kunnen handelaren hun logistiek anders gaan invullen, zegt Roodenburg. Partijen die vandaag zijn gekocht, staan de volgende dag voor het veilproces klaar. Op deze wijze kunnen handelaren zich ook zeker stellen van product.

Bij de landelijke klok krijgen handelaren ook inzicht in de voorraad op Naaldwijk en Aalsmeer, waarop zij kunnen anticiperen. De transactiegrootte wordt in het nieuwe systeem medebepalend voor de prijs die de klant betaalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer