Het is 5 over 12, tijd van onderhandelen is voorbij

Het is 5 over 12 voor de Nederlandse agrarische sector. Dat is de afgelopen tijd wel helder geworden.

Als agrarisch Nederland de derogatie verliest, is dat niet alleen een ramp voor de melkveesector, maar ook voor de varkenshouderij en de natuur. Als je het goed bekijkt en er wat dieper induikt, kom je tot de conclusie dat een dergelijke uitkomst een absoluut doemscenario is en alleen maar verliezers kent.

We moeten handelen, de tijd van onderhandelen is voorbij. Brussel zal onverbiddelijk zijn als wij niet direct in beweging komen.

Kwaad

We kunnen kwaad zijn op onze overheid, en daar zijn zeker redenen voor. Zeker gezien het feit dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de klok van 5 voor 12 naar 5 over 12 heeft verzet.

Maar we kunnen onze boosheid beter bewaren en nu eerst samen met de politiek, ketenpartners en de sector binnen drie weken met concrete voorstellen komen. Niemand anders dan wijzelf moet de eerste stap zetten om een oplossing te bedenken. Niemand anders gaat dat doen.

Standstill

Belangrijke data zijn: 2 juli 2015 als peildatum is absoluut heilig. Vóór 1 januari 2017 moet er een standstill zijn in de melkveehouderij. En vóór 1 januari 2018 moeten we onder het fosfaatplafond zitten. Dit zijn de peildata en de acties die we samen moeten nemen om tot een eventuele oplossing te komen. Want voor de helderheid: we zijn en blijven afhankelijk van Brussel.

De sector moet nu rap met de politiek en de keten om tafel om concrete voorstellen te maken. Drie weken hebben we de tijd, anders moeten we reëel zijn en overgaan tot plan B. Aan het werk!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer