Geld nodig voor nieuwe koers groen onderwijs

Om het groene onderwijs op peil te brengen en te bekostigen moet het kabinet de financiële middelen gelijk trekken met het technisch onderwijs. Anders verliest Nederland haar internationale concurrentiepositie in de land- en tuinbouw.

Geld+nodig+voor+nieuwe+koers+groen+onderwijs
© min van EZ

Die boodschap geeft LTO Nederland af als reactie op de Ontwikkel-agenda Onderwijs, die deze week is gepresenteerd. Daarin schetsen overheid, onderwijs en bedrijfsleven de nieuwe koers van de groene opleidingen.

'De koppeling tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs, oftewel de gouden driehoek, is ontzettend belangrijk voor de toekomst van de sector en de internationale concurrentiepositie. Daarom moet het groene onderwijs worden versterkt', zegt LTO-directeur Thijs Cuijpers. 'Wij vinden daarom dat de financiën op alle niveaus in het groene onderwijs gerepareerd moeten worden en gelijk getrokken worden met het technische onderwijs.'

Beter aansluiten

LTO omarmt de ontwikkelagenda, waarin wordt gesteld dat het groene onderwijs sterker gaat inspelen op de internationaal veranderende markt, de maatschappelijke wens voor voedselproductie en het stimuleren van innovatie.

Hierdoor moeten de opleidingen beter aansluiten op het bedrijfsleven, zoals de land- en tuinbouw.
Staatssecretaris Martijn van Dam van EZ ondertekende deze week de ontwikkelagenda met alle betrokken partijen uit het onderwijs en bedrijfsleven.

Overhevelen

Van Dam erkent dat er ook 'zorgen' zijn over het groene onderwijs, waar fors is bezuinigd. Hij refereert daarbij naar het onderzoeksrapport van een ambtelijke projectgroep eerder deze week. Die concludeert dat het groene onderwijs kan worden overgeheveld van het ministerie van Economische Zaken naar Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Daarbij stelt de projectgroep wel voorwaarden.

Zo moeten de financiën gelijk worden getrokken en wijst ze op behoud van de sterke samenwerking in de gouden driehoek.
Ook Cuijpers hamert op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en een goede aansluiting op het bedrijfsleven. 'De verworvenheden van de nieuwe samenwerking in de gouden driehoek moeten behouden blijven voor het groene onderwijs, waar het ook wordt ondergebracht. Of dat nou EZ of OCW is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer