Groen onderwijs moet beter aansluiten op bedrijfsleven

Het groene onderwijs gaat sterker inspelen op de internationaal veranderende markt, de maatschappelijke wens over voedsel en het stimuleren van innovatie. Ook moet de opleidingen beter aansluiten op het bedrijfsleven, zoals de moderne land- en tuinbouw.

Groen+onderwijs+moet+beter+aansluiten+op+bedrijfsleven
© min van EZ

Om dat te bewerkstelligen gaan het onderwijs en het bedrijfsleven nauwer samenwerken voor meer kennisuitwisseling. Dat staat in de 'Ontwikkelagenda Onderwijs' die woensdag is ondertekend door staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.

Van Dam: 'De wereldwijde uitdagingen om genoeg voedsel te produceren en tegelijkertijd onze leefomgeving te beschermen bieden kansen voor Nederland. Samen met het bedrijfsleven ondersteun ik het groen onderwijs om op tijd in te spelen op de veranderde vraag, zodat Nederland internationaal toonaangevend kan blijven. Zo blijft het groen onderwijs bijdragen aan de toppositie van de groene sector en blijft daarmee ook aantrekkelijk voor de studenten'

Arbeidsmarkt

De aansluiting van het groene VMBO, MBO, HBO en WO op arbeidsmarkt wordt verbeterd door het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de behoefte van de groene sector (agri&food, tuinbouw & uitgangsmaterialen, natuur & leefomgeving).

Nieuwe technieken worden direct in de opleidingen geïntegreerd, zodat studenten vertrouwd raken met de innovaties in het bedrijfsleven. De innovatiekracht van de groene sector wordt verder vergroot door samenwerking met andere disciplines, zoals ict en techniek. Bijvoorbeeld de toepassing van drones en het gebruik van satellietbeelden. Dit moet ook beroepen opleveren die nu nog niet bestaan.

Roestplekken

Directeur Philip den Ouden van brancheorganisatie FNLI is dan ook blij met de agenda. 'Het groene onderwijs heeft een impuls hard nodig om de concurrentiepositie van Nederland internationaal op peil te houden. De laatste jaren vertoonde het groene onderwijs dan ook roestplekken.'

De ontwikkelingsagenda moet daar verandering in brengen. 'Groene arbeidskrachten vormen daarvoor de sleutel. Alleen al omdat we op de arbeidsmarkt hard moeten concurreren om het personeel van de toekomst aan de sector te binden', aldus Den Ouden.

Uitwisseling

Ook komen er meer uitwisselingsprogramma's voor studenten en docenten, stageplaatsen en afstudeeropdrachten in het buitenland. De kennisinstellingen gaan meer diensten in het buitenland aanbieden, zoals agrarische opleidingen in ontwikkelingslanden of trainingen voor de eindgebruikers van geëxporteerde landbouwmachines. Tijdens handelsmissies worden dergelijke mogelijkheden nadrukkelijk naar voren gebracht.

Verdere specialisatie wordt mogelijk door expertise van meerdere onderwijs- en kennisinstellingen te bundelen in expertise centra of gespecialiseerde campussen, zoals de Greenport HortiCampus. Ook op regionaal niveau gaan de instellingen en het bedrijfsleven intensiever samenwerken. Zo werken de AOC's in de Randstad aan een onderwijscluster voor vergroening van de metropool.

Voor de opstartfase van de Ontwikkelagenda stellen de partners gezamenlijk 6 miljoen euro beschikbaar. Verder zetten de partners zich in om structureel meer investeringen binnen te halen. Volgens de partijen moet een bedrag gezocht worden van circa 40 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer