Nederland+lanceert+mondiaal+landbouwplan
Nieuws
© IPCC

Nederland lanceert mondiaal landbouwplan

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) lanceren vandaag op de klimaattop in New York een wereldwijde alliantie voor meer voedselzekerheid door het gebruik van klimaatslimme landbouw.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) meldt dat inmiddels 75 landen en wereldleiders zich achter het Nederlandse landbouwplan hebben geschaard. Dat heeft als kern dat landbouw de sleutel is om voedselzekerheid te blijven garanderen.

Daarbij wordt kennis van bedrijven, boeren, overheid en wetenschap gecombineerd om innovatieve en duurzame productiemethoden te ontwikkelen die tegelijk klimaatbestendiger zijn.

Bevolkingsgroei

Inmiddels zijn er wereldwijd al meerdere projecten opgezet. Vooral in Afrika en Azië – waar de bevolkingsgroei het hoogst is - heeft het extreme weer met soms veel droogte grote invloed op de landbouwoogst.

Daar zet de alliantie samen met experts en bedrijven bijvoorbeeld trainingsboerderijen en agrarische trainingsprogramma’s op.

Ziekten

Via deze faciliteiten werken bijvoorbeeld aardappel- of tarweboeren met duurzame teeltmethoden die beter bestand zijn tegen droogteperioden en ziekten. Nu gebruiken deze boeren vaak nog verouderde rassen, slecht kiemzaad of ongeschikte soorten.

Met als gevolg lage opbrengsten en het gebruik van veel en dure gewasbeschermingsmiddelen. Verder leren lokale boeren op een slimme, klimaatbestendige manier bomen te planten en plant- en gewasziekten kennen.

Ook de wijze van opslag om voedselverspilling tegen te gaan, efficiënte logistiek en marketing komen aan de orde.

Trots

'Het is onacceptabel dat nog steeds bijna 1 miljard mensen met honger naar bed gaan. Landbouw kan daar als voedselmotor verandering in brengen. Door boeren wereldwijd simpelweg de juiste kennis en gereedschap te geven', stelt Dijksma.

Ze is daarom trots dat 75 landen en wereldleiders samen willen vechten voor meer voedselzekerheid. 'En nog mooier natuurlijk dat Nederland als wereldspeler op landbouwgebied hierbij de kar trekt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer