Klimaatschade veel groter dan gedacht

De schade door klimaatverandering is veel groter dan verzekeraars hadden gedacht. De komende jaren zal het schadebedrag door regen zelfs verdubbelen naar 200 miljoen euro en datzelfde geldt voor schade door hagel.

Dat zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars tegen BNR. Anderhalf jaar geleden maakten de verzekeraars een inschatting, maar de laatste twee zomers was er voor honderden miljoenen euro's meer schade dan was berekend.

'Het moet nog blijken wat de komende zomers gaan doen; een rapport dat wij opstellen is niet een jaarplaatje, dat gaat echt over een langere periode', aldus Buis.

Premie

Hij kan nog niet zeggen wat het effect is op de premies voor de schadeverzekeringen. 'Maar meer schadelast betekent dat verzekeraars meer moeten uitkeren en dat moet ergens vandaan komen.

'We maken voorspellingen op basis van de vijfjaarlijkse KNMI-klimaatscenario's over temperatuur, windrichtingen en dergelijke, naast onze schadestatistiek van de afgelopen twintig jaar. Dus op het moment dat het KNMI met nieuwe scenario's komt, kan het zijn dat we het rapport over twee à drie jaar weer gaan updaten', zegt Buis voor BNR.

Begon deze week was er voor de Rotterdamse rechtbank een zaak tussen een Somerense melkveehouder en verzekeraar Achmea. De teler eist een uitkering van de schade als gevolg van de hagelbui van 23 juni.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer